July Jones ob prejemu nagrade. Foto: Ben Houdijk
July Jones ob prejemu nagrade. Foto: Ben Houdijk

"July Jones je tako sveža in aktualna, da bolj ne bi mogla biti. Svoj glasbeni izraz gradi na spajanju popa in hip-hop ritmov z dovršeno produkcijo in besedili, ki izražajo osebno identiteto," je v utemeljitvi zapisala mednarodna žirija.

O nagrajencih so odločali pevka armenske skupine Ladaniva Jacqueline Baghdasaryan, menedžerka festivala MadCool Cindy Castillo, Gemma Bradley iz radia BBC, Bryan Johnson iz Spotifya in Kevin Cole iz ameriške radijske postaje KEXP.

Med nominiranci Music Moves Europe Awards 2023 so bili poleg slovenske pevke še Amelie Siba (Češka), CMAT (Irska), eee gee (Danska), Goldkimono (Nizozemska), Hause Plants (Portugalska), Jerry Heil (Ukrajina), Kids Return (Francija), Koikoi (Srbija), Monikaze (Litva), Oska (Avstrija), Queralt Lahoz (Španija), Sans Soucis (Italija), schmyt (Nemčija) in The Haunted Youth (Belgija).

Žirija je izbrala pet prejemnikov nagrad v vrednosti 10.000 evrov. Poleg July Jones so izbrali pevca Schmyt, pevki Osko in Queralt Lahoz ter duet Kids Return. Javnost je v spletnem glasovanju nagrado podelila Jerryju Heilu iz Ukrajine, veliko priznanje žirije pa je prejela Sans Soucis iz Italije.

Po podelitvi nagrad je vseh 15 letošnjih nominirancev nastopilo na največjem evropskem predstavitvenem festivalu ESNS. Ob njih so nastopili še lanski nagrajenci Blanks iz Nizozemske, Francis of Delirium iz Luxemburga in ukrajinska glasbenica Alina Pash.

Sodelovala je tudi z Raiven in Majo Keuc – Amayo. Foto: MME Awards
Sodelovala je tudi z Raiven in Majo Keuc – Amayo. Foto: MME Awards

Pisala besedila tudi za BTS

23-letna July Jones v svojih elektro pop skladbah na zelo neposreden in provokativen način odpira vprašanja medosebnih odnosov, težav v duševnem zdravju in aktivistično zastopa skupnost LGBTQ, ki ji sama pripada.

Glasbenica je študirala jazz na kalifornijski univerzi Berkeley, trenutno pa živi v Londonu.

Preden se je uveljavila kot pevka, je postala znana po pisanju besedil. Med drugimi tudi za skladbo We are Bulletproof korejskih zvezdnikov BTS. Ob številnih tujih glasbenikih je sodelovala tudi z Raiven in Majo Keuc.