Lanskoletna zmagovalca Slovenske popevke sta postala Eva Černe, ki je kasneje nagrado vrnila, in Andraž Hribar. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Lanskoletna zmagovalca Slovenske popevke sta postala Eva Černe, ki je kasneje nagrado vrnila, in Andraž Hribar. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Skozi večer prijetnih slovenskih popevk vas bosta popeljala Mario Galunič in Blažka Müller Pograjc. (Foto: Žiga Culiberg)
V soboto bo, kot je znano, na odru Križank potekala že 39. izdaja festivala Slovenska popevka, ki bo zakladnici 629 slovenskih popevk dodala 14 novih. Foto: RTV SLO/Žiga Culiberg
Lojze Krajnčan
Vse skladbe bodo izvajalci odpeli v živo ob spremljavi Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nuša Derenda
Na Slovenski popevki bo namesto Anike Horvat, ki je zaradi zdravstvenih razlogov odsotna, nastopila Nuša Derenda. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Slovenska popevka se vrača v Križanke, med ljudi. Po obdobju, ko so si sledili nostalgični pogledi v preteklost in vzdihi, da ni več tako, kot je bilo, je festival v novem zagonu, da se približa "zlatim letom".

Na Slovenski popevki bo namesto Anike Horvat, ki je zaradi zdravstvenih razlogov odsotna, nastopila Nuša Derenda.

Člani strokovne komisije Slovenske popevke 2014 so v skladu s svojimi pristojnostmi, ki izhajajo iz 12. člena Pravilnika Slovenska popevka 2014, zaradi višje sile dovolili zamenjavo izvajalke skladbe Noč čudežna.

Toda skladbe, ki pridejo v tekmovalni izbor, danes niso več pisane izključno za festival, kot so bile na primer v 70. letih prejšnjega stoletja. "Ko sem pisal pesmi, nisem razmišljal, da mora ustrezati standardom popevke. S tem se nisem obremenjeval in upam, da se tudi ne bom v prihodnje," je za MMC dejal Matej Mijatovič, avtor glasbe in besedila dveh tekmovalnih skladb letošnjega festivala, ki ju bosta izvedla njegova skupina Radio Mondo in katarina Mala.

Medtem ko je skladba Kako življenje te vrti nastala za Mijatovičevo skupino, je za Mal naokrog iskal osebo, ki bo utelešala radoživost skladbe. In jo našel v katarini Mali. Neobremenjenih misli, da skladba nastaja za festival, se je ustvarjanja "kantavtorskega pomladnega valčka" oz. skladbe Pomlad vedno pride lotil povratnik na festival Tomaž Juvančič.

"Z ženo sva napisala skladbo že leto pred popevko. Niti nisva razmišljala, da bo na koncu tam pristala. Nato je v zgodbo prišla Ana Karneža in odigral sem ji šest skladb, ki so se mi zdele primerne za njen način petja, ona pa je izbrala omenjeno skladbo," je za MMC pojasnil Juvančič.

Drugačna je zgodba za skladbo Slika, ki jo bo izvedla Nina Virant. Dvojec Bojan Bratuž in Andrej Marinčič - sošolca iz srednje džezovske šole - sta skladbo napisala prav za popevko. "Ampak nismo rekli, da bo v kontekstu festivala - mogoče je malo drugačen kot popevkarski. Nismo se ozirali, ali bo dejansko šla pesem v uho ali bo popevka," je pripomnil Bratuž.

Mlajša generacija avtorjev, ki jo letos zastopa Alex Volasko - stari znanec oddaje Moja Slovenija - pravi, da je pomembna samo volja, da nastane lepa skladba. Skladba Tvoj spomin, s katero se bo predstavil na Popevki je sprva nastala v pop-rockovski obliki in je bila mišljena, da jo bo Volasko izdal kot singel. "Ampak potem ni izšla. Potem pa je prišel razpis in se mi je zdela prava skladba, da bi lahko zvenela dobro z orkestrom. In res je tako," je poudaril Volasko.

Nova era pred popevko?
Medtem ko starejši oboževalci festival spremljajo zaradi tradicije, se v ozadju bije boj za pridobitev mlajše generacije privržencev festivala. "Nisem živel v zlatih časih popevke, tako da jih težko primerjam z današnjim časom. A vendar se zdi, da mlajše generacije niso pretirano navdušene nad festivalom, tradicijo bolj cenijo starejši. Trudim se, da Popevka ne bi zgubila tistega čara, saj je pomemben za našo kulturo. Na drugi strani pa imamo mlade, ki so nasploh izgubljeni - zaradi duha stanja v državi. Ti mladi imajo svoj okus, svoje simbole, svoj način razmišljanja, ki je nemalokrat diametralno nasproten od akademskih kvalitet festivala, ki jih Slovenska popevka nedvomno ima," meni Renčelj.

Čar ostaja
Juvančič ob tem opozarja, da ogromno skladb s Popevke dosega visoko raven, a so manjkrat slišane na radijskih postajah. Toda čar Popevke ostaja, pravi Juvančič: "Še vseeno je največji ponos, ko si sprejet na Slovensko popevko." Hkrati pa Popevko označuje za glavni in najbolj pomembni slovenski festival. Najlepše pesmi po mnenju naših sogovornikov tako še zdaleč niso napisane. "Veliko jih je, ampak upam, da jih veliko še vedno bo," je zaključil Mijatovič.

Seznam vseh nastopajočih na letošnjem festivalu, ki bo v soboto potekal v ljubljanskih Križankah, si lahko pogledate spodaj.

Št. nastopaNaslov skladbeIzvajalecAvtor glasbeAvtor besedilaAvtor priredbe
1Mal' naokrogkatarina MalaMatej MijatovićMatej MijatovićTadej Tomšič
2Naj ti boElaRaayŽiga PirnatBoštjan Grabnar
3Bodi moja ljubica nocojUroš SmolejTadej VasleTadej VasleAleš Avbelj
4Skozi danPetra PolakAleksandar ĆulibrkPetra PolakPrimož Grašič
5Noč čudežnaNuša DerendaPatrik GrebloLara LovePatrik Greblo
6V mojem starem klobukuMiha RenčeljMiha RenčeljMiha RenčeljLojze Krajnčan
7Sončen danDarja ŠvajgerŽiga Pirnat, Andraž GlihaŽiga PirnatŽiga Pirnat
8Tvoj spominAlex VolaskoAlex VolaskoAlex VolaskoBoštjan Grabnar
9Zračiš moj zrakIrena VrčkovnikMarino LegovičLeon OblakAleš Avbelj
10Pomlad vedno prideAna KarnežaTomaž JuvančičUrška Juvančič, Tomaž JuvančičPrimož Grašič
11SlikaNina VirantBojan Bratuž, Andrej MarinčičJana Marinčič, Nina VirantJaka Pucihar
12Poseben likSteffy Marino LegovičIgor PirkovičJaka Pucihar
13TiRudi BučarRudi BučarRudi BučarPatrik Greblo
14Kako življenje te vrtiRadio MondoMatej MijatovićMatej Mijatović Lojze Krajnčan