Posnela je 60 albumov, nominirana je bila za 18 glasbenih nagrad grammy, osvojila je tri. Foto: AP
Posnela je 60 albumov, nominirana je bila za 18 glasbenih nagrad grammy, osvojila je tri. Foto: AP

Lynnina družina je sporočila, da je umrla v torek na svojem domu v Tennesseeju. "Naša dragocena mama, Loretta Lynn, je danes zjutraj, 4. oktobra, mirno umrla v spanju doma na svojem ljubljenem ranču v Hurricane Mills," je družina zapisala v izjavi. Prosili so za zasebnost v času žalovanja, piše britanski BBC.

Foto: AP
Foto: AP

Njene pesmi temeljijo na izkušnjah iz resničnega življenja – pogosto so prikazovale razpadla razmerja in nesrečne domove, vendar so bile nenavadne za izražanje ženskega stališča v času, ko tega v countryju ni bilo mogoče slišati. Med njene najbolj znane uspešnice se uvrščajo skladbe Don't Come Home A-Drinkin', Honky Tonk Girl in feministična himna The Pill.

Lynn je svojo avtobiografijo, imenovano tudi Coal Miner's Daughter, izdala leta 1976, leta 1980 pa so posneli film, ki je Sissy Spacek prinesel oskarja za najboljšo igralko.

Glasbeničino ustvarjanje se je v osemdesetih upočasnilo in v devetdesetih je napovedala svojo upokojitev – čeprav ji je še vedno uspelo izdati nekaj albumov, vključno s Honky Tonk Women iz leta 1993, ki je nastal v sodelovanju s pionirkama countryglasbe Dolly Parton in Tammy Wynette.

Potem se je posvetila kulinariki, odprla je restavracijo z imenom Loretta Lynn's Kitchen, napisala je več kuharskih knjig.