New York Ska-Jazz Ensemble so v zadnjih dveh letih kar nekajkrat gostovali na slovenskih odrih. Foto: MMC RTV SLO/J. Sobočan
New York Ska-Jazz Ensemble so v zadnjih dveh letih kar nekajkrat gostovali na slovenskih odrih. Foto: MMC RTV SLO/J. Sobočan
Bro na Soča Reggae Rivesplashu

Prva dva dneva letošnjega festivala reggaeglasbe je zaznamovalo lepo vreme, ki je še pred petkovim in sobotnim vrhuncem pritegnilo številne obiskovalce.

Na idiličnem prizorišču ob sotočju Tolminke in Soče so torkov večer zaznamovali King Shiloh Soundsystem, ki so v Sloveniji nastopili prvič. A težko pričakovani koncert (predvsem za ljubitelje soundsystemov), je privabil le peščico obiskovalcev. King Shiloh kljub temu niso razočarali.

Odprtje glavnega odra pripadloSlovencem
Sreda je bil dan za prve nastope tudi na glavnem odru. Sredin koncertni večer so na spodnjem odru odprli Dubzilla, kot tisti, ki je odprl glavni koncertni del letošnjega Riversplasha, pa je nastopil Bro. Slovenskega glasbenika bolje poznamo kot polovico Da Phenomene in nekdanjega člana spremljevalne zasedbe Magnifica. Tokrat pa smo ga spoznali še v vlogi "reaggejaša" Broja, ki ga je na odru spremljala zasedba Towel Steelaz, sestavljena iz znanih obrazov slovenske glasbene scene. Bro in Towel Steelaz niso predstavili tistega tipičnega reggaeja, a so dobro ogreli občinstvo pred glavnimi zvezdami, Moonraisersi iz Švice in New York Ska-Jazz (NYSJ) Ensemble, starimi znanci slovenskih odrov.

Newyorško-švicarska zabava
NYSJ Ensemble so še enkrat pokazali, da gre za rutinirano zasedbo, ki s svojim mešanjem džezovskih in funkovskih melodij v ska loncu ne pusti ravnodušnega prav nikogar.
Moonraisers so kar 10-članska zasedba, ustanovljena leta 1992, ki je v svoji karieri že nastopala na največjih svetovnih odrih, tudi na tistem na džezfestivalu v Montreuxu. Kljub temu da so nastopali na festivalu reggaeglasbe, bi težko dejali, da gre za tipično reggaeskupino, prej funkzasedbo, ki se rada spogleduje z reggaejem. Njihovi aranžmaji so namreč na trenutke zveneli res izrazito funkovsko, z značilno reggaekitaro.

Zadnji nastopajoči so bili člani zasedbe Midnite, "rootsreggae" skupina z Deviških otokov. Midnite so bili poslastica za ljubitelje spiritualne reggaeglasbe, saj so znani po tem, da jim vsak nastop pomeni tudi svojevrstno meditacijo.

Do sobote še nekaj znanih imen
V prihajajočih dneh se bo na prizotišču ob tolminskem sotočju zvrstilo še nekaj zvenečih imen reggaeglasbe, kot na primer Michael Rose, italijanski B. R. Stylers in Misty in Roots iz V. Britanije.

J. S.


Bro na Soča Reggae Rivesplashu