Foto: Reuters
Foto: Reuters

New York Times je ta teden objavil prispevek, v katerem je odkrito ugibal o spolni usmerjenosti Taylor Swift. To ni bilo prvič, da se je na spletu pojavila ta tematika, predvsem so o spolnosti Taylor Swift ugibali na forumih spletne strani Reddit, a se je prvič zgodilo, da je o tem pisal eden od največjih medijev.

Sodelavci in sodelavke pevke so za CNN izrazili razočaranje nad člankom: "Zaradi njenega ogromnega uspeha je v tem trenutku etično poročanje drugotnega pomena. Tega članka ne bi napisali o Shawnu Mendesu ali katerem drugem moškem umetniku, ki je bil predmet ugibanj o spolni usmerjenosti v javnosti," je povedal anonimni član ekipe 34-letnice.

"Zdi se, da ni meje, ki je nekateri novinarji ne bi prestopili, ko pišejo o Taylor, ne glede na to, kako invazivno, neresnično in neprimerno je poročanje pod pretvezo mnenjskega prispevka," dodaja.

Kolumna Anne Marks se poglobi v vprašanje, ki si ga mnogi oboževalci popzvezdnice zastavljajo že leta: Ali je Taylor Swift namignila na biseksualno spolno usmerjenost, ko je leta 2019 izdala pesem Lover? Avtorica se je sklicevala na promocijske slike singla, ki so vsebovale barve mavrice in pastelne odtenke modre, vijoličaste in rožnate, ki subtilno spominjajo ravno na barve zastave biseksualnega ponosa.

Marks v prispevku dodaja še nekaj argumentov, ki pa so tako površinski kot argument z barvami: od datumov izdaj določenih skladb in videospotov, ki sovpadajo z različnimi pomembnimi dnevi LGBTQ+-skupnosti, ali izjave zvezdnice, vzete zunaj konteksta.

Avtorica dobro vedela, v kaj se spušča

Avtorica je v svojem delu sicer dopustila možnost, da je njen subjektivni pogled na pesem Lover morda "le fatamorgana, rojena iz resne projekcije", in zapisala, da je pevki uspelo "hkrati ujeti dve prevladujoči kulturi – tradicionalno in svetovljansko" s svojim delom.

"Da bi ohranila pritisk, ki ga ima nad pop kulturo, mora Swift še naprej pripovedovati zgodbe, ki jih občinstvo pričakuje, torej, da se zaljubi v moškega ali pa se mu maščuje," je v kolumni zapisala Marks in dodala: "Zaradi tega njene izpovedne pesmi obležijo na mestu domnevne stagnacije; čeprav je njihov pomen postal globlji in njihova obrt vse bolj zapletena, je precejšen del razumevanja občinstva o njih še vedno povezan z istimi starimi pripovedmi."

Tudi avtorica se zaveda, da se lahko njen poskus kolumne zdi marsikomu neprimeren, prav zato, ker je objavljen v časopisu, kot je Times: "Vem, da se nekaterim zdi razprava o spolni usmerjenosti zvezdnice pred njeno uradno izjavo o tej tematiki preveč ponižna in podpihovana s trači, da bi bila vredna razprave."