Foto: AP
Foto: AP

Variety poroča, da bo glasba skupine Queen odslej služila multinacionalnemu konglomeratu podjetij Sony Group Corporation, natančneje glasbeni podružnici Sony Music. Vrtoglavih 1,18 milijarde evrov vreden prevzem bo podjetju dal pravice do praktično vsega, kar zaobjema blagovna znamka Queen, razen koncertov glasbe te zasedbe v živo, ki jih bosta obdržala ustanovna člana Brian May in Roger Taylor, ki še vedno aktivno nastopata na turneji s pevcem Adamom Lambertom.

Po neuradnih podatkih portala Variety naj bi v igri za odkup pravic bilo še eno, neimenovano podjetje, a se je njihova ponudba ustavila pri 840 milijonih evrov. Odkup kataloga, ki je bil sicer v prodaji že več let, je bil težaven, saj je določena glasba skupine Queen posneta za ZDA in Kanado v lasti podjetja Disney. Podobno bo distribucijska pogodba skupine, ki je trenutno sklenjena z Universalom, po izteku leta 2026 ali 2027 prešla v roke podjetja Sony na vseh ozemljih zunaj ZDA in Kanade.

Sony Music uradno sicer še ni potrdil nakupa, a ga pri konglomeratu niso potrdili niti pri nakupu pravic do glasbe Brucea Springsteena in Boba Dylana.

V ZDA na lestvicah nikoli niso dominirali

Skupino Queen sta leta 1970 v Londonu ustanovila May in Taylor, ki sta prej skupaj igrala v skupini Smile, pridružila sta se jima Freddie Mercury kot pevec in na klavirju, naslednje leto pa John Deacon na basu. Založba EMI je leta 1973 izdala prvi istoimenski album skupine Queen, na katerem je, recimo, uspešnica Keep Yourself Alive, kot tudi vse studijske albume, ki so sledili (z izjemo Disneyjevega, izdanega v ZDA in Kanadi).

Medtem ko je skupina v naslednjih nekaj letih dosegla uspešnice v Združenem kraljestvu s singloma Seven Seas of Rhye in Killer Queen, je njihov svetovni preboj prišel šele leta 1975 z Bohemian Rhapsody. Čeprav v ZDA nikoli niso popolnoma prevladovali na lestvicah, je svetovni pečat zasedbe nemogoče izbrisati.