Nastop Stefanovskega v živo je prava poslastica za ljubitelje kitarskih vragolij. Foto: RTV SLO
Nastop Stefanovskega v živo je prava poslastica za ljubitelje kitarskih vragolij. Foto: RTV SLO

Vlatko Stefanovski je rojen v Prilepu v Makedoniji. Kitaro je začel igrati v zgodnjih najstniških letih. Že v mladostniških letih je ustanovil skupino Leb i sol, ki je postala ena največjih skupin na nekdanji jugoslovanski glasbeni sceni. Leb i Sol je krasila mešanica makedonskih tradicionalnih ritmov in takratnega rocka, izdali so kar 13 plošč, imeli pa so turneje po vsem svetu.

Pozneje je Vlatko Stefanovski začel izjemno uspešno samostojno kariero. Leta 1996 je osnoval električni trio, prvi album s preprostim naslovom VS trio pa so izdali leta 1998. Po mnenju mnogih odlična plošča predstavlja tradicionalno makedonsko etnoglasbo, ki je prava zakladnica t. i. neparnih ritmov v osminskem, četrtinskem in tretjinskem taktu, začinjenimi z odličnimi kitarskimi solističnimi vložki. Prav ti so Stefanovskemu prinesli svetovno slavo, saj s svojim triom nastopa po vsem svetu.

Opus Vlatka Stefanovskega pa obsega tudi filmsko, gledališko in baletno glasbo. Znan je po svoji neverjetni kitarski tehniki, ki ustvarja bogat zvok, izpolnjen z imaginacijo in enostavnostjo ter predstavlja pravi magnet za mnoge kitariste po vsem svetu.

Stefanovski je s triom nastopil v ljubljanski Cvetličarni Mediapark. Po koncertu so organizatorji pripravili zabavo, na kateri je bilo mogoče slišati bogati repertoar rockovske glasbe z območja nekdanje Jugoslavije in širše.