Med drugim je njihova uspešnica Heart of Stone zadonela celo na Trumpovi prisegi leta 2017. Foto: Reuters
Med drugim je njihova uspešnica Heart of Stone zadonela celo na Trumpovi prisegi leta 2017. Foto: Reuters

Trump je znan kot velik ljubitelj glasbe, zato je ta nepogrešljivi del njegovih kampanjskih shodov. Ena od priljubljenih pesmi na Trumpovih zborovanjih je bila doslej pesem Rolling Stonesov You Can‘t Always Get What You Want, ki je bila predvajana tudi prejšnji teden na sicer slabo obiskanem predvolilnem shodu v Tulsi v Oklahomi.

Skupina odločno nasprotuje uporabi njihovih skladb. Če ne bodo opustili uporabe, nameravajo sprožiti sodni postopek zoper trenutnega ameriškega predsednika. “Nadaljnji koraki za izključitev Trumpa pri uporabi gradiva skupine The Rolling Stones so nujni, saj so bila vsa pretekla opozorila prezrta,” pojasnjujejo predstavniki skupine. V izjavi so navedli, da sodelujejo z organizacijo za pravice izvajalcev (BMI), da bi ustavili nepooblaščeno uporabo glasbe Stonesov. Na političnih zborovanjih v ZDA sicer organizatorji ne potrebujejo dovoljenja glasbenikov za predvajanje njihovih pesmi, vendar morajo pri organizacijah za avtorske pravice (ASCAP in BMI) pridobiti ustrezno licenco. V primeru Stonesov naj bi BMI že obvestil predstavnike Trumpa, da uporaba glasbe brez dovoljenja krši licenčno pogodbo in zadostuje za nadaljnje pravne ukrepe, poroča BBC.

Isto pesem Stonesov je Trump uporabljal že med volitvami leta 2016. Skupina je takrat tvitnila: "The Rolling Stones ne odobravamo Donalda Trumpa."

"Ne moreš vedno dobiti, kar hočeš"

Britanski rockerji pa niso prvi, ki so obrnili hrbet spornemu nepremičninskemu mogotcu. Doslej so se z zahtevo, naj ne uporabljajo njihovih pesmi, na Trumpov volilni štab obrnili že Adele, Aerosmith, Neil Young, REM in Queen. Na začetku junija je zahtevo vložila tudi družina pokojnega rockovskega glasbenika Toma Pettya. Na družbenem omrežju Twitter so zapisali, da pokojni umetnik ne bi “nikoli želel, da se njegova skladba I Won’t Be Back Down uporablja za kampanjo sovraštva.” Uporabo je Trumpu dovolila zgolj skupina Twisted Sister.