Foto: Reuters
Foto: Reuters

32-letna pevka je s štirimi nagradami po pisanju nemške tiskovne agencije dpa presenetljivo prehitela britanskega pevca Harryja Stylesa, ki je vodil s sedmimi nominacijami, vendar mu je na koncu uspelo odnesti le eno nagrado - za najboljšega izvajalca v živo.

V obeh kategorijah videa je slavila z videospotom All To Well. "Naučila sem se veliko o tem, kako lahko snemanje filma obogati moje pripovedovanje zgodb," je povedala ob prejetju nagrade.

V omenjeni pesmi pevka črpa navdih iz Hollywooda iz 70. let prejšnjega stoletja in pripoveduje o razpadajočem romantičnem razmerju, ki za seboj pusti le šal in spomine. "Bila sem tam, predobro se tega spominjam," poje Swift.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po dve nagradi sta prejela David Guetta in Nicki Minaj. Guetta je prejel nagrado za najboljše sodelovanje - z izvajalko Bebe Rexha pri skladbi I'm Good (Blue) - in nagrado v kategoriji elektronske glasbe. Nicki Minaj pa je osvojila nagrado v kategoriji najboljši hip hop, njena skladba Super Freaky Girl pa je bila razglašena za najboljšo pesem. Rockovska skupina Muse, ki je prejela nagrado za najboljši rock, je sporočila, da svojo zmago posveča prebivalcem Ukrajine in Irana.

Nicki Minaj je bila sicer nominirana za pet nagrad. Za enako število nagrad se je potegovala tudi pevka Rosalia, ki je na koncu s podelitve odšla praznih rok.

Tajka Lalisa "Lisa" Manoban, ki deluje v Južni Koreji, je prejela nagrado za najboljši K-pop. Južnokorejska skupina BTS, svetovna K-pop senzacija, je zmagal v kategoriji glasbenikov z največ oboževalci. Za najbolj obetavno novo glasbeno ime je bila imenovana skupina Seventeen, najboljša latino izvajalka je Anitta, najboljša v kategoriji R&B je Chlöe, Gorillaz so slavili v kategoriji alternativno.

Nastopila je tudi ukrajinska skupina Kalush Orchestra, zmagovalka letošnje Evrovizije. Skupina je izvedla pesem Stefania v areni, ki je žarela v barvah ukrajinske zastave.

Glasbeno prireditev v Düsseldorfu sta povezovala britanska popzvezdnica s kosovskimi koreninami Rita Ora in novozelandski filmski režiser Taika Waititi, ki sta se poročila letos.

Evropske glasbene nagrade MTV podeljujejo vsako leto od leta 1994 dalje. Letos so jih po desetih letih znova podelil v Nemčiji, tokrat prvič v prestolnici nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Düsseldorf.