Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Moja glasba je bila že drugič prodana brez mojega vedenja," je na Twitterju zapisala 30-letnica. Njen zapis na družbenem omrežju sledi dolgemu sporu z nekdanjo založbo Big Machine Group, v sklopu katere ime Scooter Braun v lasti avtorske pravice nekaterih njenih prvih uspešnic, kot sta denimo Shake It Off in You Belong To Me.

Braun je založbo kupil leta 2019, potem ko jo je Swiftova leta 2018 zapustila in podpisala pogodbo z Universal Music Group, kjer ima po pogodbi vse pravice nad svojimi albumi, česar pri prejšnji založbi denimo ni imela.

Od takrat sta Braun in zvezdnica vpletena v javni spor glede njenih posnetkov, nastalih pod okriljem prvotne založbe.

10-kratna dobitnica glasbene nagrade grammy je v ponedeljek zapisala, da je pred nekaj tedni dobila pismo zasebnega podjetja Shamrock Holdings, v katerem so jo obvestili, da so od Scooterja Brauna odkupili "100 % glasbe, videospotov in drugih vizualij s šestih albumov". V skladu s pogoji prodaje bo Braun še naprej dobival delež dobička od njenih starejših pesmi.

Swiftova je bila prvotno odprta za sodelovanje z zasebnim podjetjem, ki je posnetke odkupilo, ko pa je ugotovila, da bo delež denarja še naprej prejemal tudi Braun, pa je priznala, da tovrstnega sodelovanja preprosto ne zmore.

Z založbo sodelovala od leta 2004

Na Twitterju je zapisala še, da je začela ponovno snemati nekatere starejše skladbe in se ob tem oboževalcem zahvalila za podporo.

Braun se na položaj za zdaj še ni odzval, Variety pa je poročal, da je bil posel, v katerem je prodal pravice za prvih šest albumov Swiftove, vreden več kot 300 milijonov dolarjev.

Glasbenica je sicer pogodbo z založbo Big Machine podpisala leta 2004, v njej pa je založbi dovolila lastništvo nad posnetki za prvih šest albumov, in sicer v zameno za to, da je vnaprej prejela plačilo, s katerim je lahko začela glasbeno kariero. S tem je založbi omogočila, da s posnetki počne praktično kar koli – lahko jih uporabi v oglasih ali na spletnih platformah, s čimer lahko zaslužijo ogromno denarja.