Foto: EPA
Foto: EPA

The Rolling Stones so postali prva skupina, ki se je z novimi albumi v vsakem desetletju od šestdesetih let 20. stoletja naprej uvrstila med najboljših deset v ZDA. Zadnji studijski album rokovskih veteranov, Hackney Diamonds, se je namreč uvrstil na tretje mesto Billboardove lestvice. Neuničljivi rokerji so presegli tudi enega izmed lastnih rekordov. So namreč izvajalci z največ albumi med najboljšo deseterico na ameriških lestvicah. Vključno s svežim albumom Hackney Diamonds jim je med najboljše uspelo prodreti že osemintridesetič. Drugouvrščena Barbara Streisand jim sledi s 34 albumi. Nova izdaja je zasedbo na britanski lestvici popeljala celo na prvo mesto, skupno že štirinajstič. Album Hackney Diamonds je prva zbirka izvirnih skladb skupine po letu 2005, na njej pa sodelujejo številne glasbene zvezde, med drugimi Elton John, Lady Gaga, Stevie Wonder in Paul McCartney.

Obenem je najnovejša izdaja zimzelenih "Stonesov" tudi prva po smrti bobnarja Charlieja Wattsa, ki je umrl leta 2021. Kitarist Keith Richards je septembra ob predstavitvi albuma v Hackneyju v vzhodnem Londonu dejal: "Odkar Charlieja ni več, je drugače, on je številka štiri. Seveda ga pogrešamo." Namesto Wattsa na novem albumu za ritem skrbi Steve Jordan, ki je to poletje na turneji prav tako nasledil stolček pokojnega bobnarja.

Prihaja tudi turneja

Čeprav v ZDA Hackney Diamonds še ni prilezel do vrha lestvic, je skupini to v tem desetletju (2020) že uspelo s ponovno izdajo albuma Goats Head Soup iz leta 1973. Tako zgolj prvo desetletje novega tisočletja ostaja edino, v katerem zasedbi The Rolling Stones ni uspelo z albumom pristati na najvišji stopnički.

V Združenem kraljestvu se The Rolling Stones s štirinajstimi albumi na prvem mestu postavljajo ob bok Robbieju Williamsu, absolutni rekorderji pa so legendarni The Beatles s šestnajstimi. Poleg studijskih albumov se v statistiko štejejo tudi zbirke največjih uspešnic, ponovne izdaje in albumi v živo.

Rokovske legende so prejele tudi nagrado brit billion award kot priznanje za več kot milijardo predvajanj v Veliki Britaniji. Stonesi niso prevzeli samo sveta pretočne glasbe – Hackney Diamonds je prejšnji teden zasedel tudi vrh uradne lestvice vinilnih albumov Združenega kraljestva. Novi album pa najverjetneje pomeni tudi svežo turnejo, kitarist Ronnie Wood je že potrdil, da zasedba načrtuje ameriško turnejo v prihodnjem letu, po tihem pa je že potrdil tudi nastop na festivalu Glastonbury.