Foto: EPA
Foto: EPA

Pred dnevi je skupina objavila, da želi svojim vrstam dodati še tretjega kitarista, zato so na družabnih omrežjih objavili razpis, v katerem so zapisali, da je postopek prijave odprt za vsakogar, ki bi ga to utegnilo zanimati, poroča Comicbook. Oglas, da zasedba išče novega kitarista, se je na spletu znašla kmalu po tem, ko je kitarist Jeff Schroeder oktobra lani sporočil, da zapušča skupino. Schroeder se je skupini The Smashing Pumpkins pridružil leta 2007. Po njegovem odhodu v zasedbi ostajajo ustanovni vokalist in kitarist Billy Corgan, kitarist James Iha in bobnar Jimmy Chamberlain.

"Količina neverjetnih spominov, ustvarjenih v zadnjih šestnajstih letih s skupino, je skoraj prevelika, da bi jih lahko količinsko opredelili," je ob svojem odhodu zapisal Schroeder. "Čeprav je bila odločitev zelo težka, sem se odločil zapustiti skupino, da bi naredil nekaj prostora za raziskovanje nekoliko drugačnih poti. Rad bi se zahvalil Billyju, Jimmyju, Jamesu in Jacku, ker so bili čudoviti kolegi v skupini in še boljši prijatelji. Absolutno bom pogrešal z vami deliti oder. Skupini želim veliko uspeha v prihodnosti."

To je zgolj najnovejša sprememba postave za The Smashing Pumpkins. Skupino sta leta 1989 ustanovila Corgan in Iha skupaj s Chamberlainom in basistko D'arcy Wretzky. V preteklih letih so v skupino vstopali in izstopali različni člani, vključno z Melisso Auf der Maur, Mikom Byrnom in Nicole Florentino. Skupina je leta 2000 razpadla, Corgan pa je leta 2005 preoblikoval skupino brez Ihe in Chamberlaina. Tako Iha kot Chamberlain sta se The Smashing Pumpkins ponovno pridružila leta 2018.

Nov član zasedbe se bo moral kaj hitro privaditi na peklenski rikem rokovskega življenja, saj zasedbo že junija čaka šest koncertov v Veliki Britaniji in na Irskem, avgusta pa obsežna severnoameriška turneja.

The Smashing Pumpkins

Zasedba The Smashing Pumpkins je ena najvplivnejših in ikoničnih alternativnih rock skupin, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja močno zaznamovala glasbeno sceno.

Skupina, ki jo je v Čikagu ustanovil frontman Billy Corgan, je relativno hitro pridobila prepoznavnost zaradi svojega inovativnega zvoka, ki poleg alternativnega rocka združuje še številne druge glasbene zvrsti, kot so grandž in shoegaze.

Albumi, kot sta Siamese Dream in Mellon Collie and the Infinite Sadness, ostajajo klasike, ki so pustile nepozaben pečat v glasbeni zgodovini. Skupina se je spopadala z različnimi izzivi, vključno z notranjimi nesoglasji in osebnimi težavami članov, vendar je kljub temu ohranila svoj izjemni glasbeni vpliv. S svojimi vizionarskimi besedili, energičnimi koncerti in edinstveno estetiko so The Smashing Pumpkins postali kulturni fenomen, ki je navdihnil številne glasbene ustvarjalce po celem svetu.