The Toronto Drug Bust na čelu s pevcem Izakom Koširjem odhajajo na hrvaški Terraneo. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
The Toronto Drug Bust na čelu s pevcem Izakom Koširjem odhajajo na hrvaški Terraneo. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
London
London - skupina, ki se je rodila, ko sta se srečala bobnar Ivo Rimc in hrvaški producent Koolade - odhaja na festival Waves Vienna. Foto: Jani Ugrin
Dandelion children
Dandelion Children se že veselijo nastopa na Exitu, ki je bil pravzaprav njihova velika želja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
STG
Organizatorji Slovenskega tedna glasbe upajo, da bo prihodnje leto povezovanje med glasbeniki in ljudmi iz glasbenega zaledja še uspešnejše, kot je bilo letos. Foto: Jani Ugrin

To so odločili predstavniki omenjenih treh festivalov, ki so pretekle štiri večere (z izjemo predstavnika Waves Vienna, ki se zaradi bolezni ni mogel udeležiti STG-ja) obiskali nastope domačih skupin in jih ocenili. Svoje odločitve so organizatorjem STG-ja sporočili v nedeljo, z izjemo madžarskega Szigeta, ki je to storil naknadno, oz. ko se bodo uskladili v njihovi programski ekipi.

"Exit je po naši izbiri, ker vemo, da srbska scena podpira podobno glasbo, kot je naša. Oni so naši! In tam imajo čevapčiče, tako da smo posebej veseli za Exit," je bil presrečen pevec in kitarist Dandelion Children Jure. Ob tem je še dodal, da je to dobro izhodišče, da na balkanske trge pridejo še drugi slovenski glasbeniki 'undergrounda': "Upam, da se bo s temi nastopi tudi nekaj obratno zgodilo in da ne bodo samo k nam hodili balkanski bendi, ampak da bomo tudi Slovenci hodili na njihove odre."

"Člani skupine London smo vzhičeni, da smo bili sprejeti na Waves Vienna, prav tako pa se veselimo skupaj s člani The Toronto Drug Bust," je dejal član obeh skupin, ki potujeta na tuje festivalske odre, basist Jernej Kržič. Glasbenik, ki sicer deluje še v skupini Neomi, ima v omenjenih skupinah različni vlogi, medtem ko je pri London del avtorske ekipe, pri TDB-ju (sicer projektu, ki sta ga zasnovala Izak Košir in Rami Helin) pa je mož v ozadju.

Že pred tem so predstavniki madžarskega festivala Sziget, hrvaškega Terraneo, srbskega Exita ter avstrijskega festivala Waves Vienna poslušali po eno skladbo vseh 150 prijavljenih izvajalcev (na slovenski razpis za STG 2012), razvrščenih po kodah (prejeli so samo številke brez imen izvajalcev ali skladbe, s čimer so zagotovili odločanje na podlagi same glasbe), ter naredili svoj izbor najljubših. Skupen seštevek točk je petnajstim najbolj opaženim (omenjenim zgoraj) ponudil možnost predstavitve svoje glasbe.

15 nastopajočih, štirje dnevi in štiri lokacije
Poleg zmagovalcev so na štirih prizoriščih (v Komuni Kina Šiške, Orto baru, K4 in Gali Hali) na tekmovalnem delu STG-ja nastopili še: Barely Modern, Beatmyth, Dežurni krivci, Hex, LastDayHere, Mojcart, Neomi, Noctiferia, The Tide, ŠKM Banda, Torul in Werefox.

Z razglasitvijo zmagovalcev se je tudi sklenil prvi Slovenski teden glasbe. Organizatorji so z obiskom zadovoljni in si želijo še večje udeležbe glasbenikov v prihodnje.