Foto: Reuters
Foto: Reuters

Član trenutno izjemno priljubljene korejske zasedbe BTS Suga je v sklopu samostojne turneje napovedal koncerte tudi v ZDA, kjer pa je tako prirejanje koncertov kot prodaja vstopnic pod nadzorom družbe Ticketmaster, ki jo sicer že nekaj časa zaradi suma monopolizacije trga preiskujejo ameriške oblasti.

Povpraševanje po vstopnicah za ameriški del turneje priljubljenega pevca je že v predprodaji neverjetno. Pri portalu so pred uradno prodajo zapisali, da bo v primeru visokega povpraševanja na voljo 100 odstotkov vstopnic že v predprodaji. "Če se bodo vse vstopnice prodale že v predprodaji, nadaljnje prodaje ne bo," so zagotavljali na omrežju Twitter. Pričakovano so se karte prodajale izjemno dobro, a je Ticketmaster kljub prostim vstopnicam nekaterim oboževalcem onemogočil nakup. Jezni ljubitelji korejskega popa so portal že pozvali, naj sprosti vstopnice, ki jih po predvidevanjih zadržuje zato, ker bo njihova cena zaradi povpraševanja močno narasla.

Ticketmaster pod drobnogledom

Že januarja je ameriški senat podjetje obtožil, da s svojim monopolom odira stranke in izkorišča izvajalce. Na zaslišanju je bil eden najbolj zagrizenih senatorjev v boju proti monopolizaciji koncertnega trga demokrat Richard Blumenthal, ki je vodilne pri Ticketmasterju večkrat pozval, naj "se pogledajo v ogledalo in priznajo, da so oni povzročitelji težav". Njegova obtožba je dobro povzela ozračje na zaslišanju, ki bi bilo potrebno že pred kakšnim desetletjem. Tako dolgo je namreč Ticketmaster daleč najvplivnejše podjetje v koncertnem poslu z močnim vplivom na cene vstopnic, izvajalcem pa zaradi njihovega monopola ne ostane veliko drugih možnosti za prodajo vstopnic v ZDA in okolici.

Lanske sporne prakse

Med ljubitelji koncertov sta v preteklem letu odmevali sporni praksi portala Ticketmaster pri koncertih Bad Bunnyja in Taylor Swift. Pred koncertom portoriškega raperja v Mehiki številni imetniki vstopnic niso mogli vstopiti v dvorano, ki sprejme približno 100.000 ljudi. Nekaterim obiskovalcem so zaradi suma, da so njihove vstopnice ponarejene, te celo odvzeli, čeprav so imele zeleno oznako, ki je dokazovala njihovo neoporečnost. Spet druge so zavrnili, ker je portal Ticketmaster pozneje preklical več nakupov, dvorana pa je bila pred začetkom koncerta na pol prazna.

Še več prahu je portal dvignil pred težko pričakovanim koncertom zvezdnice Taylor Swift. Ob napovedi turneje so se že registrirani oboževalci med nakupovanjem več ur borili z računalniškimi motnjami, vstopnice so bile kmalu razprodane, prodaja širši javnosti pa je bila preklicana. V nadaljnji prodaji so cene dosegle tudi do 28.000 ameriških dolarjev.