Tina Turner leta 1984. Foto: AP
Tina Turner leta 1984. Foto: AP

81-letna "kraljica rokerola" je prodala pravice tako kot izvajalka kot besedilopiska vseh svojih posnetkov, BMG-ju je prepustila tudi upravljanje njenega imena in podobe. Gre za največji posel, sklenjen z enim samim izvajalcem, v zgodovini BMG-ja. Zneski posla niso znani, piše britanski Guardian.

Tina Turner, ki bo še naprej snemala za Warner Music, je ob novici povedala, da je zadostila potrebi po načrtovanju. "Kot vsak umetnik je zaščita mojega življenjskega dela, moje glasbene dediščine nekaj osebnega," je dejala. "Prepričana sem, da je z BMG -jem na Warner Music moje delo v profesionalnih in zanesljivih rokah."

"Glasbena pot Tine Turner je navdihnila dobesedno na stotine milijonov ljudi po vsem svetu in še naprej dosega novo občinstvo," je povedal Hartwig Masuch, izvršni direktor BMG-ja "V čast nam je, da prevzemamo nadzor nad glasbenimi in komercialnimi interesi Tine Turner."

BMG, del medijskega konglomerata Bertelsmann, ki je lastnik televizije RTL in založnika Penguin Random House, že zastopa ali ima pravice pri delu glasbenih zvezd, kot so Mick Jagger, Keith Richards, John Lennon in Ringo Starr, zasedba Iron Maiden, Kurt Cobain, David Bowie ...

Svoje pravice je Turnejeva prodala sredi zlate dobe vlagateljev, ki kupujejo pravice glasbenikov.

Bob Dylan je z glasbeno založbo Universal Music sklenil 300 milijonov dolarjev vreden posel, Neil Young je januarja prodal polovico celotnega kataloga pesmi skladu Hipgnosis Mercka Mercuriadisa. IAG pa je kupil delež v glasbenem katalogu Beach Boys, vključno z njihovimi zvočnimi posnetki, blagovno znamko, izbranimi skladbami in spominki.

Tudi Dolly Parton razmišlja o prodaji svojega glasbenega portfelja, ki vključuje okoli 3.000 pesmi, "zaradi poslovnih razlogov, nepremičninskih poslov in družinskih stvari".