Trio Ardor. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Trio Ardor. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Trio Ardor, ki je bil ustanovljen leta 2021, predstavlja nekoliko neobičajen preplet harmonike, saksofona in klavirja. Nastal je po zgledu seksteta, ki sta ga oblikovala argentinski mojster tanga Astor Piazzolla in ameriški džezovski saksofonist Gerry Mulligan - Jeru z nekaj implementacijami; baritonski saksofon zamenja altovski saksofon; bandoneon zamenja kromatična harmonika; vlogo klavirja, kitare in kontrabasa pa prevzame klavir.
Piazzolla in Mulligan sta tak ansambel ustanovila z željo približati se sodobni glasbi in džezu. Podoben pogled na glasbeno ustvarjalnost imajo tudi člani tria; težijo torej k spajanju džeza, tanga in ljudske glasbe ter klasične glasbene tradicije. V njihovem repertoarju so tako dela Piazzolle in Mulligana, dela iz zakladnice klasične glasbe in tudi avtorske kompozicije, ki združujejo vse prej omenjeno.

Andrej Omejc. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Andrej Omejc. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Andrej Omejc je saksofon začel igrati pri osmih letih, pred tem je že dve leti obiskoval ure kljunaste flavte. Za saksofon ga je navdušil italijanski saksofonist Federico Mondelci. Danes poleg študija saksofona na visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu študira še na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Medicino in glasbo je spretno povezal tudi v koncertnem programu, ko je leta 2021 ob 100. obletnici smrti Josipa Ipavca priredil nekaj njegovih samospevov za kvartet saksofonov in glas. Pritegnil ga je tudi opus Urbana Kodra, še posebej skladba, napisana za nemi film, Ko sem bil mrtev.

Teja Udovič Kovačič. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Teja Udovič Kovačič. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Teja Udovič Kovačič je koncertno harmoniko začela igrati pri šestih letih v Glasbeni šoli Koper. Po končanem šolanju na Umetniški gimnaziji v Kopru in Konservatoriju za glasbo in balet Maribor je študij harmonike nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je že prejela tudi študentsko Prešernovo nagrado. Prav tako je mnogo nagrad osvojila na tekmovanjih doma in v tujini, med drugim je štirikrat zmagala na državnem tekmovanju Temsig (2011, 2017, 2020 in 2023).

Blaž Pavlakovič. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Blaž Pavlakovič. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Blaž Pavlakovič, pianist in zdravnik, je poleg Škofijske klasične gimnazije končal šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, smer klavir. Poleg Tria Ardor se glasbeno udejstvuje še v zdravniških krogih in v zasedbi za saksofon in orgle, kjer koncertira z Andrejem Omejcem.

V programu, ki so ga pripravili za glasbeno oddajo Prva vrsta na Prvem programu Radia Slovenija, so: avtorska skladba Andreja Omejca Cafe Arabica, tri priredbe Piazzollinih skladb: La Muerte del Angel, Annes de Soledad, Romanze del Diablo in skladba Sachidao, Sulkhana Tsintzadzeja. Avtor priredb je Andrej Omejc.

Trio Ardor
Trio Ardor