Aperion so prijetno presenečenje tudi za tuje glasbene kritike. Foto: MMC RTV SLO
Aperion so prijetno presenečenje tudi za tuje glasbene kritike. Foto: MMC RTV SLO

Na slovenskem tržišču je bilo prodanih več kot tisoč izvodov albuma, dober odziv pa je bil tudi v Nemčiji, Avstriji in Švici, saj je bil potreben ponatis. Kritiki so album ocenili z visokimi ocenami, na francoskem radiu La Grose so mu dali 8,5 točke od 10 mogočih in zapisali, da je skupina "prijetno presenečenje in dragulj tovrstne zvrsti", ter pohvalili "božansko nežen glas pevke ter presenetljivo kakovost in zrelost, ki se odražata v njihovi glasbi". Na istem radiu je skupina zasedla tudi tretje mesto na glasbeni lestvici.

Skupina, ki v osnovi izvaja rock in vpeljuje klasične harmonije, je bila ustanovljena leta 2002, sestavlja pa jo sedem izobraženih glasbenikov: pevka Zala Hodnik, Črt Birsa (kitara in spremljevalni vokal), Dani Telebar (bas kitara), Samo Dervišić (čelo), Tinka Muha (flavta), Martin Bezjak (viola), Nejc Kolar (bobni) in Žiga Birsa (didžeridu).

Poletje bo delovno, saj že pripravljajo nove skladbe, čaka pa jih kar nekaj koncertov na domačih in tujih tleh. Verjetno najbolj pričakovani nastop bo v Novem Sadu na festivalu Exit, v njihovi glasbi pa bodo oboževalci lahko uživali še v Franciji na festivalu H'elles on stage ter v Avstriji in Nemčiji. V Sloveniji bo njihov naslednji nastop 16. junija na festivalu Metal Witch na Gerbičevi v Ljubljani.

Aperion so združili moči s plesalci sodobnega plesa iz Plesnega foruma Celje in rodil se je projekt Ionosfera, ki povezuje v živo izvedene avtorske skladbe in plesne elemente:


Svoj prvi videospot so posneli za skladbo U, že čez dober mesec pa lahko pričakujemo novega, ki bo vseboval izseke posnetkov s štirih koncertov.