Whitney Houston si je sprejema v Dvorano slavnih rokenrola vedno želela. Foto: Reuters
Whitney Houston si je sprejema v Dvorano slavnih rokenrola vedno želela. Foto: Reuters

V normalnih razmerah bi tovrstno prireditev spremili nastopi glasbenikov in predstavitev njihovega najbolj znanega repertoarja, tokrat pa je sprejem v Dvorano slavnih rokenrola pospremila zgolj posebna oddaja na HBO-ju, ki je razkrila nekaj zgodb iz zasebnega življenja, pa tudi poti do slave.

Večina izbrancev je bila letos nominirana prvič. Krstno nominacijo so ob Houstonovi in Notoriousu B.I.G. prejeli tudi angleški rockerji T-Rex in The Doobie Brothers, medtem ko so se Depeche Mode in Nine Inch Nails na seznamu nominirancev znašli že drugič. O končnem razpletu je odločalo več kot 500 predstavnikov glasbene industrije in več kot osem milijonov oboževalcev.

Whitney Houston si je sprejema v dvorano močno želela

Whitney Houston je v dvorano "sprejela" stanovska kolegica Alicia Keys. "Vsi vemo, kako čudežna glasbenica je bila Whitney, morda najboljši vokal našega časa. Vsi vemo tudi, kako je njen uspeh temnopoltim ženskam omogočil vstop v glasbeno industrijo," je dejala glasbenica, ki je med drugim napisala skladbo za zadnji album pokojne Houstonove. "Vsi vemo, da bo njena glasba živela za vedno – ta glasba in njen večni glas sta njeno zadnje darilo za nas. In zdaj bo ena najsvetlejših zvezd, ki so kadar koli svetile v Dvorani slavnih rokenrola."

Houstonova, ki je umrla leta 2012, je svoj studijski prvenec izdala leta 1985 in pred kratkim postala prva temnopolta umetnica s tremi diamantnimi studijskimi glasbeniki.

V Dvorano slavnih rokenrola je bila sprejeta tudi zasedba Depeche Mode. Foto: Matjaž Tavčar
V Dvorano slavnih rokenrola je bila sprejeta tudi zasedba Depeche Mode. Foto: Matjaž Tavčar

Nagrado sta v njenem imenu sprejeli njena mati in teta. "To je nekaj, kar si je Whitney vedno želela," je pojasnila Pat Houston. "Spomnim se, da sva bili leta 2009 v Londonu in mi je Whitney rekla, da je to vse skupaj zelo posebno, ampak da vseeno manjka še to, da bi bila sprejeta v dvorano slavnih."

V Dvorano slavnih rokenrola so v sklopu prireditve sprejeli še Notoriousa B.I.G., ki je bil leta 1997 ustreljen, v dvorano pa ga je sprejel bližnji prijatelj in sodelavec Diddy.

Britanska zasedba T. Rex je najbolj znana po uspešnici iz 70. let prejšnjega stoletja z naslovom Bang a Gong (Get It On), v dvorano pa jih je sprejel Ringo Starr.

Poleg omenjenih so letos to visoko glasbeno čast prejeli še The Doobie Brothers in Nine Inch Nails. Čas je letos doletela tudi Depeche Mode, ki jih je v Dvorano slavnih rokenrola sprejela oskarjevka Charlize Theron.

Prireditev bi sicer morala potekati maja v Clevelandu, kjer je tudi muzej, a so jo morali zaradi epidemije covida-19 izpeljati v virtualni obliki, še poroča AP.

Upravičenost uvrstitve v Dvorano slavnih rokenrola

Številnim se ob pogledu na spisek uvrščenih glasbenikov poraja vprašanje o upravičenosti vpisa v muzej. Čeprav sta Houstonova in Notorious B.I.G nedvomno pustila velik pečat v glasbi, gre za muzej, posvečen najvplivnejšim glasbenikom, producentom in umetnikom, ki so zaznamovali zgodovino rocka. Sprejem raperja in pevke v Dvorano slavnih rokenrola nakazuje večjo odprtost za različne žanre. Organizacija, ustanovljena v zgodnjih 80. letih preteklega stoletja, je bila namreč leta tarča kritik zaradi pomanjkanja raznolikosti in premajhne vključenosti žensk.