Umek bo razveselil mariborske ljubitelje techna. Foto: Žiga Intihar
Umek bo razveselil mariborske ljubitelje techna. Foto: Žiga Intihar

"Premoč" je moral tokrat priznati le Carlu Coxu in Richieju Hawtinu. Umek, znan tudi pod vzdevkom Fotr, je sicer že vrsto let del svetovne elite didžejev, kar potrjuje tudi njegova vsakoletna uvrstitev na lestvico Top 100. Na skupni lestvici mojstrov elektronske glasbe je sicer uvrščen na 39. mesto.

Umek, ki je pred kratkim izdal tudi novo skladbo, predelavo klasike Hablando, se sicer 21. novembra po dveh letih vrača v Maribor, kjer bo na dogodku Pleasure nastopil z legendo technoglasbe onstran luže, izvajalcem iz Detroita, Derrickom Mayem, ki je letos na vrhuncu svoje didžejske kariere. Umek bo v štajerski prestolnici predstavil tudi nekaj čisto novih skladb z novega albuma.

V svoji karieri je izdal okrog 150 single plošč oziroma več kot 600 pesmi, sodeloval s svetovnimi zvezdami, kot so Depeche Mode, Tiesto, Laibach in Carl Cox, ter večkrat prepotoval svet, saj vsak konec tedna predstavlja svojo vizijo elektronske glasbe v katerem od priljubljenih klubov ali na festivalu pred večdesettisočglavo množico. Zato ga imenujejo tudi tehnoikona, izvirni ambasador elektronske glasbe ali kar Fotr.