Andy Rourke za mešalno mize v enem izmed klubov v New Yorku leta 2014. Foto: AP
Andy Rourke za mešalno mize v enem izmed klubov v New Yorku leta 2014. Foto: AP

"Z globoko žalostjo sporočamo, da je Andy Rourke umrl po dolgotrajni bolezni zaradi raka trebušne slinavke. Tisti, ki so ga poznali, se bodo Andyja spominjali kot prijazne in lepe duše, ljubitelji glasbe pa kot izjemno nadarjenega glasbenika," je na družbenih omrežjih sporočil kitarist skupine Johnny Marr, njegov tesni prijatelj od osnovnošolskih dni.

Andy Rourke je zadnji koncert odigral skupaj z Marrom septembra lani. "Vsa leta sva ohranila prijateljstvo, ne glede na to, kje sva bila ali kaj se je dogajalo. Gre za stvar osebnega ponosa in žalosti, da je Andy zadnjič stal na odru z mano in mojo skupino v Madison Square Gardnu septembra 2022," je še zapisal Johnny Marr.

The Smiths s štirimi albumi med legende britanske glasbe

The Smiths, ki so jih sestavljali pevec Steven Patrick Morrisey, kitarist Johnny Marr, basist Andy Rourke in bobnar Mike Joyce, so leta 1984 izdali prvi studijski album. Z njim so začrtali svoj prepoznavni zvok, ki ga Guardian opiše kot "Morrisseyjev vokal, zapleteno in zvonko glavno kitaro Marra ter rezko in tehnično briljantno ritemsko sekcijo Rourka in Joycea".

Skupina je razpadla že leta 1987, vendar kljub temu veljajo za eno najvplivnejših britanskih glasbenih skupin 80. let, saj so začrtali zvočne smernice britpopa za prihodnje glasbene generacije. V petih letih so ustvarili štiri albume The Smiths, Meat Is Murder, The Queen Is Dead in Strangeways, Here We Come.

Basist, med kritiki priznan zaradi svojega melodičnega načina igranja, je po razpadu skupine igral s številnimi glasbeniki. Sodeloval pri samostojnih projektih Morriseyja, s Sinead O'Connor, skupino DARK s pevko The Cranberries Dolores O'Riordan, The Pretenders, Ianom Brownom in skupino Freebass.

Rourke in Joyce tožila pevca in kitarista

Odnosi med nekaterimi člani skupine, predvsem Morriseyjem in Marrom, so se po razpadu The Smiths precej poslabšali. Rourke in bobnar Joyce sta leta 1989 tudi vložila tožbo proti Morriseyju in Marru, saj sta prejemala le deset odstotkov avtorskih honorarjev za nastope in snemanja.

Rourke se je zadovoljil s poravnavo za 83.000 funtov, medtem ko je Joyce nadaljevala s tožbo in prejela okoli milijon funtov honorarjev za nazaj ter še 25 odstotkov za pozneje. Rourke je sicer leta 1999 razglasil osebni stečaj.

Težave z mamili

Andy Rourke je imel v zasebnem življenju težave zaradi uživanja heroina. Zaradi posedovanja je bil leta 1986 za kratek čas tudi aretiran. "Naenkrat začneš dobivati kupe denarja in ne veš, kaj bi naredil. Začneš ga zapravljati za mamila," je v svojih spominih obdobje opisal bobnar Joyce. Andy Rourke je bil od leta 2012 poročen s Francesco Mor, v preteklosti pa je bil poročen tudi z Maxine Rourke. Svojih otrok naj ne bi imel.