DMX se je rodil kot Earl Simmons v Mount Vernonu v New Yorku leta 1970. Foto: EPA
DMX se je rodil kot Earl Simmons v Mount Vernonu v New Yorku leta 1970. Foto: EPA

Enega največjih raperskih zvezdnikov 90. let so v bolnišnico pripeljali pred tednom dni, potem ko je na svojem domu zaužil prevelik odmerek mamil. Viri so za tabloidni spletni portal TMZ povedali, da je raper v "vegetativnem stanju", a po nekaterih drugih poročanjih naj bi zdravniki zaznali "nekaj možganske dejavnosti".

Simmons je umrl v 51. letu starosti. "Earl je bil bojevnik, ki se je boril do konca. Svojo družino je ljubil iz vsega srca in cenimo čas, ki smo ga preživeli z njim," piše v izjavi. "Earlova glasba je navdihnila nešteto oboževalcev po vsem svetu in njegova ikonična zapuščina bo živela večno. Cenimo vso ljubezen in podporo v tem neverjetno težkem času."

DMX se je v zgodovino rapa in glasbe zapisal s svojim markantnim, mehkonebnim – tudi lajajočim – glasom in nasilnimi besedili, ki so pogosto vsebovala psovke. Svoje rime je plemenitil z agresijo. In to je kaj hitro postal recept za uspeh, saj je že s prvi album iz leta 1998 Dark Dark and Hell Is Hot dosegel večplatinasto prodajo. Prav na tem albumu je danes že ikonična skladba Ruff Ryders' Anthem. Nato je izdal še šest albumov. Razen dveh je vse preostale prodal v platinasti izdaji. Postal je izvajalec z največjim številom platinastih izdaj v svetu hiphopa in kar 30 milijoni prodanih nosilcev zvoka.

Tako je leta 1999 dvignil roke na festivalu Woodstock in se zapisal v zgodovino. Nastopal je po vsem svetu – v zadnjem desetletju je na krilih stare slave nastopil tudi v naši neposredni bližini. Foto: Reuters
Tako je leta 1999 dvignil roke na festivalu Woodstock in se zapisal v zgodovino. Nastopal je po vsem svetu – v zadnjem desetletju je na krilih stare slave nastopil tudi v naši neposredni bližini. Foto: Reuters

Velja za predstavnika "stare šole" hiphopa, znan po tem, da se je hitro spuščal v besedne dvoboje. Najrazvpitejši je spor z raperjem Ja Rulom, ki ga je obtožil plagiatorstva, vendar sta nato zgladila nesoglasja. "Težave z zakonom me niso spremenile kot izvajalca," je dejal letos v enem izmed intervjujev, ko se je na turneji ustavil v Bolgariji. "Nisem kriminalec. Imam avtomobil, in če me želijo ustaviti vsakič, ko se usedem vanj, naj me analizirajo, ampak kmalu bom nazaj na cesti in bom vse ponovil, je** ga!"

DMX je bil član hiphoperskega kolektiva in založbe Ruff Ryders, ki so ju ustanovili Joaquin
DMX je bil član hiphoperskega kolektiva in založbe Ruff Ryders, ki so ju ustanovili Joaquin "Waah" Dean, Darin "Dee" Dean in Chivon Dean (teta in strica producenta Swizz Beatza). Družina Dean je najprej nastopila v vlogi menedžmentske hiše in njihov prvi varovanec je bil prav DMX. Po uspehu njegovih skladb na glasbenih lestvicah so Ruff Ryders postali založba, pod okriljem katere so končali Eve, Drag-n, Jin, The LOX, Fiend, DANCIL ... Swizz Beatz pa je bil glavni producent številnih varovancev. Prav zaradi ideje založbe so se Ruff Ryders začeli v javnosti predstavljati kot družina. Ko je DMX leta 2000 osvojil Billboardovo glasbeno nagrado za najboljši rapovski album, so se mu na odru pridružili preostali "člani družine". Foto: Reuters

Raper je svojo kariero zgradil tudi v Hollywoodu. Svoj filmski debi je doživel leta 1998, ko sta z raperjem Nasom zaigrala v kriminalnem filmu Belly, kjer je DMX igral mladega kriminalca v vzponu. Morda je slovenskemu občinstvu še najbolj znan po vlogi v filmu Romeo mora umreti, v katerem se je pojavil skupaj s pokojno r'n'b ikono Aaliyah in igralcem Jet Lijem.

Razvpito življenje in težavno otroštvo
A z vse večjo slavo so rasle tudi njegove odvisnosti. Tako so njegov napad med letoma 2000 in 2005 na komercialni trg s skladbami, kot so Party Up, X Gon' Give It To Ya, Lord Give Me a Sign in Where the Hood At, zaustavile težave z zakonom. Ko je nastopil v resničnostni televizijski oddaji Iyanla: Fix My Life, je dejal, da ne glede na težave, ki jih je imel prej z mamili, "ni bilo nič tako težavnega, kot je bilo upravljanje denarja".

Njegove glasbene dosežke je zasenčilo zasebno življenje. Foto: Reuters
Njegove glasbene dosežke je zasenčilo zasebno življenje. Foto: Reuters

Rodil se je v Mount Vernonu v New Yorku leta 1970. V podkastu People's Party With Talib Kweli je razkril, da je kot otrok zbolel za astmo, zaradi katere je večino noči prebedel. V svoji avtobiografiji iz leta 2003, E.A.R.L: The Autobiography of DMX, je zapisal, da ga je njegova mama zlorabljala in zanemarjala. Na koncu je živel v domu za otroke. Ko je bil star 14 let, mu je mentor prvič ponudil krek. Kajenje v najstniških letih je zaznamovalo njegov potek življenja, saj se je do konca boril z odvisnostjo od mamil.

Neskončna kartoteka prekrškov
Raper se je med svojo kariero večkrat ustavil na sodišču in presedel kar nekaj let zaradi posedovanja nedovoljenih substanc (največkrat marihuane in heroina) in orožja, mučenja živali, vožnje brez vozniškega dovoljenja ... Ko je bil leta 1999 na turneji Hard Knock Life z Jay-Z-jem, Method Manom in Redmanom, je bil aretiran zaradi napada z nožem na avtobusu, toda pozneje so bile obtožbe umaknjene.

Leta 2014 so si sledile aretacije zaradi prometnih prekrškov in predvsem vožnje brez vozniškega dovoljenja. Istega leta je bil aretiran na letališču v Južni Karolini zaradi vožnje pod vplivom nedovoljenih substanc. Odvedli so ga na policijsko postajo, kjer je za zapahi preživel tri ure.

V oddaji Dark and Hell Is Hot je svetu predstavil svojo ljubezen do psov – večkrat je v svoji umetnosti uporabljal pasje podobe in včasih dobesedno lajal v svojih skladbah. Svoje nasprotnike je v besedilih označeval za "cats" (v prevodu mačke), medtem ko je bil sam "dog" (v prevodu pes). Pozneje je v svoji avtobiografiji pisal o tem, kako je kot najstnik skrbel za potepuške pse. To je bil razlog, da je do njih razvil prav poseben odnos, s pomočjo katerega je našel način spopadanja s svojim težavnim življenjem doma.

Življenje kot v (kriminalnem) filmu
Njegov najzloglasnejši zločin sega v leto 2004, ko je vdrl na parkirišče letališča John F. Kennedy v New Yorku in poskusil s sostorilcem ukrasti terensko vozilo. Vozniku vozila pa je dejal, da je vladni agent. Na koncu je odrinil voznika, medtem ko je bila njegova 12-letna hčerka še vedno v vozilu. Ob aretaciji je policija pri raperju našla pištolo, kokain in druge prepovedane snovi. Na koncu je preživel v zaporu zgolj šest tednov – še to zato, ker je kršil pogojno kazen.

Incident je naznanil začetek počasnega padca raperske zvezde. Februarja 2016 so policisti našli DMX-a nezavestnega na parkirišču hotela v domačem mestu Yonkers. Pojavile so se govorice, da je raper zaužil preveliko količino mamil, toda njegov odvetnik je dejal, da je doživel napad astme.

Leta 2017 je bil obdolžen prikrivanja večmilijonskega premoženja in izogibanja plačila 1,5 milijona evrov davkov. Obtožnica proti njemu je vsebovala 14 točk. Tožilci so trdili, da se je DMX več let izogibal plačevanju davkov tako, da ni odpiral osebnih bančnih računov. Namesto tega je odpiral račune na tuja imena in vse plačeval z gotovino. Med drugim je znano tudi, da ni želel posneti izjave za televizijsko oddajo Couples Theraphy, če mu producenti prej niso zagotovili plačila dobrih 100.000 evrov brez davka.

Leta 2018 je newyorško sodišče odločilo, da je kriv. Zaradi utaje davkov je raper v zaporu preživel leto dni. Foto: Reuters
Leta 2018 je newyorško sodišče odločilo, da je kriv. Zaradi utaje davkov je raper v zaporu preživel leto dni. Foto: Reuters

DMX je bil vedno odkrit glede svojega boja z odvisnostjo od mamil. Leta 2017 je odpovedal vrsto napovedanih nastopov in koncertov, ko je šel znova na zdravljenje zasvojenosti. "Zdaj je pomembno, da si vzame nekaj časa prosto in se osredotoči na svoje zdravje, da bo lahko boljši oče, prijatelj in izvajalec," je takrat povedal DMX-ov menedžer Pat Gallo. Raper se je v center za zdravljenje odvisnosti znova vrnil leta 2019, kmalu za tem, ko so ga izpustili iz zapora zaradi utaje davkov. Za zapahi je presedel leto dni. Na odre se je znova vrnil decembra 2019.

Oboževalci in člani družine – med njimi tudi štiriletni sin Exodus – so zadnji teden preživeli pred bolnišnico, v kateri se je za življenje boril DMX. Foto: Reuters
Oboževalci in člani družine – med njimi tudi štiriletni sin Exodus – so zadnji teden preživeli pred bolnišnico, v kateri se je za življenje boril DMX. Foto: Reuters

Nekonvencionalni družinski človek
Med letoma 1999 in 2010 je bil poročen s Tashero Simmons (uradno sta se sicer ločila šele leta 2014), v tem času pa sta se mu rodila tudi najmanj dva nezakonska otroka – očetovstvo enega od njiju je sicer dolgo zanikal, dokler ga ni testiranje DNK-ja postavilo na laž. Materi otroka, Monique Wayne, je moral zato leta 2007 plačati 1,5 milijona ameriških dolarjev preživnine. Leta 2013 je sicer razglasil osebni stečaj, kot razlog pa navedel previsoke stroške za preživnine, a je bil njegov zahtevek zavrnjen.

Ko je prišla novica, da je leta 2016 postal oče Exodusu, se je tabloidni portal TMZ razpisal, da je to že njegov petnajsti otrok, nekateri drugi mediji pa navajajo nekoliko nižjo številko (13). Raper je zaradi novega naraščaja presrečen – dejal je, da je Exodus zanj "pravi blagoslov".

Za raperjem žalujejo številni oboževalci in njegovi glasbeni sopotniki. Foto: Reuters
Za raperjem žalujejo številni oboževalci in njegovi glasbeni sopotniki. Foto: Reuters

Raper, predan veri
Newyorčan se je po težavnih letih z zakonom posvetil branju Biblije (postati je želel pastor). Bil je pobožen kristjan in svoje nastope v živo je sklenil z molitvijo. V intervjuju za revijo GQ leta 2019 je govoril o tem, da ga koncerti tako prevzamejo, da po njih potrebuje trenutek zase in molitev. "Vzamem si samo minuto zase in se mu samo zahvaljujem, ga hvalim. In rečem: 'Hvala, hvala. Kdo sem jaz, da si to zaslužim? Po vseh se pretaka ista kri."