Hrušovar je bil gonilna sila za glasbenimi skupinami, v katerih je sodeloval. Foto: BoBo
Hrušovar je bil gonilna sila za glasbenimi skupinami, v katerih je sodeloval. Foto: BoBo

Hrušovar naj bi se po poročanju nekaterih slovenskih medijev boril s hujšo obliko bolezni, povezane z okužbo z novim koronavirusom. Po zadnjih informacijah naj bi si sicer nekoliko opomogel, a njegovi prijatelji iz skupine Pepel in kri so danes na svoji strani na Facebooku sporočili, da je na žalost umrl.

Dejvi je svojo glasbeno pot začel v priljubljeni celjski skupini The Fellows, nato pa se je leta 1966 pridružil skupini Bele vrane. Po njihovem razpadu je leta 1975 ustanovil skupino Pepel in kri.

Z njimi je še isto leto uspešno zastopal Jugoslavijo na Evroviziji, z legendarno pesmijo Dan ljubezni. To pa ni bil edini nastop skupine na prestižnem vseevropskem tekmovanju. Leta 1990 so namreč italijanskemu pevcu Totu Cotugnu s svojimi glasovi pomagali do zmage s pesmijo Insieme.

Zlata šestdeseta - Dejvi Hrušovar

Poleg petja in igranja je Hrušovar v svoji dolgi glasbeni karieri napisal več kot 400 pesmi, nekatere med njimi pa so postale največje slovenske uspešnice. Najbolj poznane so Pesem za dinar, Enakonočje, Marie, ne piši pesmi več in seveda, prej omenjena Dan ljubezni. Skupaj s tekstopiscem Dušanom Velkavrhom, sta ustvarila tudi večino pesmi skupine Hazard.

Hrušovar je nastopal tudi samostojno, med drugim je sodeloval tudi na Splitskem festivalu, njegova skladba Tu je Dalmacija pa je leta 1979 na tem festivalu tudi zmagala. Do upokojitve je deloval kot producent na RTV Slovenija.

Slovo glasbenika Tadeja Hruševarja

Bil je venomer na preži za novimi glasbenimi talenti in bil prvi urednik oddaje Pop delavnica, ki je odkrivala nove talente in gojila slovensko popularno glasbo.

Počivaj v miru.

Tadej Dejvi Hrušovar - velikan slovenske popularne glasbe