Foto: EPA
Foto: EPA

Verlaine, sicer Thomas Miller, si je psevdonim nadel leta 1968, ko se je iz rodnega Wilmingtona preselil v New York. Tam je ustanovil skupino Television, ki je hitro postala ena vplivnejših zasedb rokovske in pankovske scene v sedemdesetih letih.

Z Richardom Hellom, Billyjem Ficco in Richardom Lloydom mu je distinktivni kitarski zvok in kompozicijski talent uspelo ujeti na dva albuma, Marquee Moon leta 1977 in Adventure leto pozneje. Tako hitro in burno, kot se je začelo, se je tudi končalo, saj se je četverica leta 1978 razšla, Verlaine pa se je posvetil samostojnim projektom in občasnim sodelovanjem z različnimi glasbeniki. Slišimo ga na albumu Penthouse skupine Luna, igral pa je tudi pri več skladbah Patti Smith. Med najbolj poznanimi je gotovo pesem Glitter in Their Eyes, ki je bila nominirana za grammyja.

Od kitarista se je na družabnem omrežju Instagram poslovila tudi pevkina hčerka Jesse Paris Smith. Zapisala je, da pravih besed zaradi vse ljubezni, ki jo goji do Toma, ne najde, in dodala, da je zdaj duša glasbenika "lahka, v zraku, vsepovsod in popolnoma svobodna".