Toto Cutugno leta 2015 pred koncertom v Bolgariji. Foto: EPA
Toto Cutugno leta 2015 pred koncertom v Bolgariji. Foto: EPA

Novico o smrti je sporočil njegov menedžer Danilo Mancuso, ki je pojasnil, da se je "pevcu po dolgotrajni bolezni stanje v zadnjih mesecih poslabšalo", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Cutugno je bil pred smrtjo hospitaliziran v milanski bolnišnici San Raffaele.

Toto Cutugno z rojstnim imenom Salvatore se je rodil leta 1943 v pokrajini Toskana. Glasbeno kariero, v kateri je postal ena največjih zvezd italijanske popglasbe, je začel kot bobnar v zasedbi Albatros.

Leta 1980 je s pesmijo Solo noi slavil na festivalu Sanremo, na katerem je še šestkrat osvojil drugo mesto. Skupno je nastopil kar 15-krat, še 15-krat so drugi avtorji peli njegova besedila. Leta 1983 je predstavil nepozabno L'Italiano, ki je na Sanremu osvojila šele peto mesto, vendar je postala mednarodna uspešnica.

Leta 1990 je s pesmijo Insieme: 1992, ki jo je zapel ob spremljavi Mirana Rudana, Tadeja Hrušovarja, Oliverja Antauerja, Ditke Haberl in Zvezdane Sterle, osvojil tudi tekmovanje za pesem Evrovizije v Zagrebu. S 46 leti je takrat postal najstarejši zmagovalec Evrovizije, to pa je bila tudi zadnja zmaga za Italijo do zasedbe Måneskin leta 2021.

Od balade Evropski uniji do težav v Ukrajini

Pesmi Tota Cutugna so nosile tudi politična sporočila. Pesem Insieme: 1992 (slov. Skupaj: 1992), ki jo je uglasbil in tudi napisal besedilo, je slavila evropsko politično integracijo in vzpostavitev Evropske unije ter zbliževanje evropskih narodov po padcu železne zavese. Pesem je v tem duhu na odru v Zagrebu zapel ob spremljavi slovenskih vokalistov.

Leta 2019 je skupina ukrajinskih poslancev hotela preprečiti njegov koncert v Kijevu, ker naj bi bil "simpatizer Rusije", vendar so koncert nazadnje le izpeljali. "Zelo sem presenečen. Absurdno je, da mi želi skupina ukrajinskih poslancev preprečiti nastop v državi, ki jo ljubim in ki ljubi mojo glasbo. Sem apolitičen, naj bo jasno. Pel sem na uradnih sprejemih za voditelje držav, vključno s Putinom, vendar to ne pomeni politične podpore," se je takrat odzval Cutugno.