Tina Turner (1939–2023). Foto: Reuters
Tina Turner (1939–2023). Foto: Reuters

Pevka je v zadnjem obdobju bila več bitk z zdravjem – med drugim je bolehala za rakom, prestala kap in odpoved ledvic.

Zaslovela je v 60. letih, ko je – tedaj še ob možu Iku – prepevala skladbi River Deep, Mountain High in še danes marsikje obvezno uspešnico zabav Proud Mary.

Leta 1978 se je ločila od nasilnega Ika in v 80. dosegla še uspešnejšo samostojno pot. Slovela je po svojem močnem vokalu in energije polnih nastopih. V več kot šest desetletij dolgi karieri je osvojila šest grammyjev in bila vključena v Rock 'n' Roll dvorano slavnih – leta 1991 najprej z Ikom, 2021 pa kot samostojna izvajalka. Z več kot 200 milijoni prodanih plošč še danes velja za eno najbolje prodajanih glasbenic. Leta 1975 jo je imelo priložnost videti tudi slovensko občinstvo - kraljica rokenrola je tedaj nastopila v Hali Tivoli v Ljubljani.

Rodila se je leta 1939 kot Anna Mae Bullock v Tennesseeju. Glasbeno pot je začela kot spremljevalna vokalistka v skupini moža Ika Turnerja The Kings of Rhythm, a kmalu stopila v ospredje. Par je prvi komercialni uspeh požel s skladbama Fool in Love in It's Gonna Work Out Fine. Leta 1973 sta predstavila pesem Nutbush City Limits, ki pripoveduje o Tininem majhnem rojstnem mestu. Dve leti pozneje se je znotraj dueta začela predstavljati pod imenom Tina Turner in nizati uspešnice, kot so It Gonna Work Out Fine, River Deep – Mountain High in Proud Mary, ki ji je prislužila tudi prvega grammyja.

Ameriško-švicarska pevka je večkratna prejemnica laskavih nagrad, ob glasbi pa se je preizkusila tudi v igralstvu. Foto: AP
Ameriško-švicarska pevka je večkratna prejemnica laskavih nagrad, ob glasbi pa se je preizkusila tudi v igralstvu. Foto: AP

Na samostojno pot je stopila leta 1977. Prva dva albuma ji nista prinesla večjega uspeha, nato je s skladbami The Best, What’s Love Got To Do With it in We Don’t Need Another Hero za vselej osvojila svoje oboževalce.

Prejela je več kot 160 nagrad in postavila celo rekord: leta 1988 ji je uspelo v Riu de Janeiru zbrati največje občinstvo na plačljivem koncertu – obiskovalcev je bilo kar 184 tisoč. Na svoji dolgi poti je spoznala kraljico Elizabeto, princeso Diano in prejela častno priznanje Centra za uprizoritvene umetnosti Johna F. Kennedyja.

Pri 60 letih je napovedala, da se podaja na zadnjo glasbeno turnejo. Od odločitve, da preživlja mirno, od odra umaknjeno življenje s svojim novim možem Bacom, sta jo na koncu odvrnili prijateljici Oprah Winfrey in Sophia Loren. Priljubljena televizijska voditeljica jo je neprestano nagovarjala, naj se vrne h glasbi, največjo spodbudo pa naj bi za pevko pomenil nagovor Sophie Loren: “Tina, kdaj se boš vrnila na delo? Rodila si se z darom, to je tvoja dolžnost.”

Naslov turneje, s katero se je po desetih letih premora vrnila na oder, je bil Tina!: 50. obletnica. Tini Turner je z njo uspelo doseči eno najbolje prodajanih turnej vseh časov. Januarja 2018 je pevka prejela nagrado grammy za življenjsko delo.

Tina Turner je imela za seboj težko otroštvo, ki ga je preživela ob izredno strogem očetu. Pozneje je bila žrtev nasilja moža Ika, ki ni mogel sprejeti, da je uspešnejša od njega. Začel je uživati mamila in se fizično znašal nad Tino. Ike je bil tisti, ki ji je brez njenega vedenja spremenil ime iz rojstnega Anna Mae Bullock v Tina Turner. Travmatično obdobje ob Iku je Tina popisala v spominih My Love Story, ki so izšli leta 2018. Spolne odnose s tedaj že pokojnim glasbenikom (umrl je leta 2007) je primerjala s posilstvom. "Moj nos je tolikokrat uporabil za boksarsko vrečo, da sem med petjem lahko okusila, kako mi kri teče po grlu," je zapisala.

Tina Turner je veljala za kraljico rokenrola. Foto: Reuters
Tina Turner je veljala za kraljico rokenrola. Foto: Reuters

Srečo je nato našla z drugim možem Erwinom Bacom. Videvati sta se začela sredi 80. let, poročila pa sta se leta 2013. Živela sta v Švici in Tina Turner je prevzela švicarsko državljanstvo. Ker je imela težave z ledvicami, ji je leta 2017 mož doniral svojo ledvico.

Leto pozneje je tragično izgubila starejšega sina Craiga, ki je storil samomor. Starejšega sina je imela z Raymondom Hillom, mlajši Ronnie, sin Ika Turnerja, je umrl lani. Dva sinova je tudi posvojila – Ike Jr in Michael sta bila Ikova otroka iz njegovih prejšnjih zvez. Leta 2018 je v pogovoru za Marie Claire dejala: "Ljudje menijo, da je bilo moje življenje težko, ampak meni se zdi, da je bilo čudovito potovanje. Starejši ko si, bolj se zavedaš, da ne gre za to, kaj se je zgodilo, ampak za to, kako si se s tem soočil."

Odločno med največje glasbene ikone
Čeprav sta v 60. letih z Ikom zaslovela skupaj, je Tina postala večja zvezda in se zapisala med najbolj cenjene in priljubljene zvezde popglasbe na svetu. Postala je ena največjih popzvezd 80. in 90. let. Njeno glasbo smo slišali v filmu o Jamesu Bondu – GoldenEye. Preizkusila pa se je tudi kot igralka – med drugim je l. 1985 nastopila v filmu Pobesneli Maks 3, ki nam je prinesel še eno njenih nepozabnih uspešnic We Don't Need Another Hero. Njena dediščina je velikanska, njena glasba in prezenca pa sta imeli izjemen vpliv na mlajše generacije, med drugim na Janet Jackson, Beyonce, Janelle Monae in Rihanno.