Shane MacGowan. Foto: Reuters
Shane MacGowan. Foto: Reuters

Žalostno novico je na Instagramu sporočila njegova žena Victoria Mary Clarke. "Shane, ki bo vedno luč, ki jo imam pred seboj, merilo mojih sanj in ljubezen mojega življenja in najlepša duša in čudovit angel in sonce in luna ter začetek in konec vsega, kar mi je drago, je odšel k Jezusu in Mariji ter svoji čudoviti materi Tereziji."

Irski predsednik Michael D. Higgins je ob novici o glasbenikovi smrti v izjavi za javnost zapisal, da se bodo Shana "spominjali kot enega največjih glasbenih tekstopiscev".

Rodil se je na božični dan leta 1957 v angleški grofiji Kent, a je večino otroštva preživel na Irskem. V svoji glasbi se je vrnil k irskim koreninam.

Pogosto je pisal o irski kulturi in irskem nacionalizmu. "Sram me je bilo, da nisem imel poguma, da bi se pridružil Irski republikanski armadi. Skupina Pogues je bil moj način spopadanja s tem," je nekoč dejal o irski teroristični skupini IRA.

Alkohol je MacGowan začel piti že kot otrok in je pozneje trpel zaradi posledic zlorabe alkohola in drog. Leta 2000 ga je irska pevka Sinead O'Connor prijavila zaradi posedovanja drog, da bi ga rešila odvisnosti. Njena namera je uspela in MacGowan se ji je pozneje za to zahvalil.

MacGowan, ki je bil od julija v bolnišnici v Dublinu, je najbolj znan kot avtor največje uspešnice skupine The Pogues, božične uspešnice Fairytale of New York, ki jo je leta 1987 zapel s Kirsty MacColl.

Dokumentarni film o življenju Shana MacGowana:

Lonec z zlatniki - nekaj rund s Shanom MacGowanom