Đorđe Balašević, 1953–2021. Foto: BoBo/Žiga Živulović Jr.
Đorđe Balašević, 1953–2021. Foto: BoBo/Žiga Živulović Jr.

V bolnišnico je bil zaradi hude oblike pljučnice sprejet pred tremi dnevi, vmes so bila že poročila, da naj bi se stanje izboljšalo, današnje poslabšanje pa je bilo zaradi predhodnih kroničnih težav usodno, poroča srbski Blic.

Sorodna novica Poslednji Balaševićev cirkus, najveličastnejši do zdaj

Novembra 2019 je bil hospitaliziran zaradi infarkta, na operaciji so mu vstavili žilne opornice. Kljub trudu zdravnikov je Đole danes popoldne umrl tri mesece pred 68. rojstnim dnem.

Več kot samo glasbenik
Đorđe Balašević je slovel kot glasbenik, vendar je bil tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Za njim bodo ostale večne skladbe, kot so Svirajte mi, jesen stiže Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Priča o Vasi Ladačkom, Lepa protina kči, Portret života mog in Odlazi cirkus.

V več kot 40-letni karieri je izdal 15 albumov, v besedila pesmi pa so vtkane misli o ljubezni, pa tudi družbeni in politični tematiki.

Sorodna novica "Hrup lahko naredi vsak osel. Tišina je tisto, kar šteje!"

Nesojeni nogometaš in geograf
Đorđe Balašević se je 11. maja 1953 rodil v Novem Sadu in vso osnovno šolo sanjal o tem, da bo postal nogometaš. Kljub temu je pri 19 letih vpisal študij geografije (po lastnih besedah zato, ker "na sprejemnih izpitih ni bilo matematike"). Nikoli ga ni dokončal, a njegovi starši so trdno verjeli, da bi se moral fant posvetiti stroki, za katero se je šolal. Menda jim je za vsak koncert prihranil dve vstopnici, a nikoli niso prišli.

Kariero zagnala vulgarna popevka
Začetek Balaševićeve glasbene poti tako sega v leto 1977, ko je – za eno leto – postal član glasbene skupine Žetva. Posneli so singel U razdeljak te ljubim, na katerega Balašević pozneje v karieri sicer ni bil ponosen, a je čez noč postal ogromna uspešnica: prodali so ga v 180 tisoč izvodih.

Slovo legende, umrl je Đorđe Balašević

Pozneje je ustanovil skupino Rani mraz – že samo ime je bilo posmeh prejšnji skupini, s katero se ni razšel v dobrih odnosih. (Ime je navdahnil sibirski pregovor: če si obetaš dobro žetev, se boj zgodnjega mraza.)

Leta 1979 je z Ranim mrazom zmagal na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. Izdali so še dve uspešnici, Priča o Vasi Ladačkom in Život je more. Preden so posneli pesem – in pozneje tako rekoč generacijsko himno – Računajte na nas, sta se jim pridružila Biljana Krstić in Bora Đorđević iz skupine Suncokret. (Po dveh mesecih pri Ranem mrazu je Đorđević skupino zapustil in ustanovil Ribljo čorbo). Tudi Rani mraz je po dveh albumih razpadel.

Leta 1982 je Balašević začel samostojno kariero; še istega leta je izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo; z albuma danes poznamo uspešnice Boža zvani Pub, Pesma o jednom petlu, Lepa protina kći in Ratnik paorskog srca.

Leta 1983 je sledil album Celovečernji The Kid, že naslednja plošča, 003, pa je prinesla cel niz zimzelenih uspešnic: Slovenska, Al’ se nekad dobro jelo, Badnje veče in Olivera.

Za album Bezdan, na katerem je zbral vrsto globoko čustvenih pesmi – Ne lomite mi bagrenje, Bezdan, Slow motion in Ne volim januar – je zbral ekipo, ki je postala njegova stalna spremljava v studiu in na koncertnih odrih. Lirično občutje je še podkrepil z albumom Panta rei.

Đorđe Balašević na Lentu

Ugovor vesti pred vojno
Njegovo glasbeno pot je močno zaznamovala vojna v nekdanji Jugoslaviji, uniforme ni želel obleči, številne svoje pesmi je posvetil sožitju med narodi in sporočilu miru, a njegovo mirovništvo ni bilo všeč številnim tako na eni kot na drugi strani. Ker leta 1992 ni hotel iti na fronto, so bile njegove pesmi v državi prepovedane.

Zatočišče pred vojno je našel v Sloveniji, čeprav mu nekateri niso nikoli odpustili pesmi Laku noć Janezi in izjav oz. žalitev na račun Slovencev ob začetku razpadanja Jugoslavije.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tesna vez s slovenskim občinstvom
V državah nekdanje skupne države je vrsto let polnil velika prizorišča, tudi v Sloveniji je večkrat nastopil. V Ljubljani je rad koncertiral v Križankah, ki mu jih je leta 2017 uspelo tudi razprodati.

Leta 2018 je nastopil v ljubljanskih Stožicah. S koncertom je v sklopu turneje Baronov bal počastil častitljivo 40. obletnico delovanja, pred koncertom pa je v Ljubljani predstavil prvi del svoje dvojezične avtobiografske knjige Koledar mojega otroštva/Kalendar mog detinjstva, ki je izšla pri novosadski založbi Balbelo.

Kot je tedaj povedal glasbenik, je knjiga, za katero si je resnično želel, da izide tudi v slovenščini, v 99 odstotkih avtobiografska in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, a je kljub vsemu zamenjal nekatera imena, "da se v likih ne bi kdo prepoznal in ga tožil".

Kot mesto mu je bil v Sloveniji zelo ljub Maribor in festival Lent, na katerem je prav tako nastopil. Leta 2019 pa je, le dan po svojem 66. rojstnem dnevu, nastopil v ljubljanskem Cankarjevem domu, kjer je občinstvu z bolj intimno zasedbo predstavil akustični projekt Koledar mojega otroštva in svoje legendarne pesmi.

Z ženo Olivero, ki jo je Balašević spoznal, ko je bila članica gimnastične reprezentance, sta bila poročena več kot trideset let. V zakonu so se jima rodili Jovana, Jelena in Aleksa.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Žalujejo srbski veljaki in kulturniki: Bil je simbol Jugoslavije "od Vardarja do Triglava"
Glasbenikovi družini je po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug že izrazil sožalje predsednik srbskega parlamenta Ivica Dačić. Kot je zapisal, bo Balašević ostal v spominu kot izvrsten in provokativen pesnik, ikona Novega Sada in ljubezen Beograda. Dodal je: "Izvajalec, pesnik in modri mislec, čigar pesmi smo prepevali z vsem srcem in dušo."

Prav tako je sožalje glasbenikovi družini po pisanju Tanjuga izrazil predsednik pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović. "Đorđe Balašević je s svojo poezijo in glasbo trajno zaznamoval umetniško sceno ne le pri nas, ampak v celotni regiji. Desetletja je prebujal najgloblja čustva v poslušalcih vseh generacij, ki njegove pesmi še vedno znajo na pamet," je njegove besede povzela agencija.

Srbski glasbenik Momčilo Bajagić - Bajaga, vodja glasbene skupine Bajaga i Instruktori, pa je ob Balaševićevi smrti povedal: "Đole je bil eden od simbolov jugoslovanske popscene in njegove pesmi so bile prepoznavne od Vardarja do Triglava. Težko mi je in nikakor ne morem "obdelati" informacije, da ga ni več. Bil je velik pesnik in ni dvoma, da je njegov odhod velik udarec za našo kulturo."

"Lokalen in univerzalen hkrati"
"Z njim je umrl del naše mladosti," je ob novici o slovesu srbskega kantavtorja ocenil Drago Mislej - Mef. Balašević je "vsem dal lekcijo, kako je mogoče s preprostimi besedami na umetniški način povedati resnice, ki so označevale našo generacijo", je komentiral kitarist.

"Đole je bil eden največjih svetovnih kantavtorjev, ki je združeval redko lastnost, da je bil hkrati lokalen in univerzalen. Njegova poetika je bila zelo specifična in si preprosto zasluži mesto med najboljšimi," je komentiral Zoran Predin. Ob tem je spomnil na kolege štiriurne koncerte, ki so bili pravo doživetje zato, ker je svoje pesmi ne samo pel – znal jih je na zelo svojski in duhovit način tudi napovedati in pospremiti z anekdotami.

Djorde Balašević