Številni razprodani koncerti dokazujejo, da je Hugh Laurie multitalent, saj v svoje glasbene nastope vključuje tudi elemente dramske igre in komedije. Foto: Organizator
Številni razprodani koncerti dokazujejo, da je Hugh Laurie multitalent, saj v svoje glasbene nastope vključuje tudi elemente dramske igre in komedije. Foto: Organizator

Vsem dobro znan godrnjavi in cinični televizijski zdravnik Dr. House se bo v sklopu evropske turneje ob izidu albuma Didn’t it rain skupaj s skupino The Copper Bottom Band - sestavljajo jo Jay Bellerose, Kevin Breit, Vincent Henry, Greg Leisz, Robby Marshall, David Piltch in Patrick Warren ter Elizabeth Lea in Larry Goldings - predstavil slovenskemu občinstvu drevi ob 20.00, ko bo stopil na oder ljubljanskih Križank.

Laurie je šolan glasbenik, klavir je začel igrati pri šestih letih, poleg tega glasbila obvlada še kitaro, bobne, orglice in saksofon ter poje. Svoj glasbeni talent je pokazal v več igralskih vlogah, tudi v Zdravnikovi vesti.

Hugh je leta 2011 izdal uspešen prvenec Let them talk, ki vse od izida zaseda najvišja mesta svetovnih bluzovskih lestvic ter je glasbene kritike in javnost navdušil s svojim neworleanškim bluzom. Maja letos je izšel njegov drugi album Didn't it rain, s katerim se od zvokov New Orleansa oddaljuje proti glasbi osrčja juga ZDA.

"Odločil sem se, da bom šel dlje, globlje v gozdove ameriške glasbe, nad katero sem se navduševal že kot otrok," razlaga Hugh in dodaja: "Dlje kot grem, bolj sem začaran – začarala sta me tako glasba kot ljudje, s katerimi sem imel čast sodelovati."

Na albumu Didn't it rain so svoje mesto našle priredbe bluzovskih skladb, med drugimi skladbe pionirjev bluesa, kot sta W. C. Handy in Jelly Roll Morton, ter novodobnih izvajalcev, kot sta Dr. John in Alan Price of The Animals. Na albumu se kot posebni gost pojavi tudi z grammyjem nagrajeni bluzovski glasbenik Taj Mahal.

54-letni Britanec, ki se je kot ekscentrični, a genialni zdravnik dr. Gregory House v nadaljevanki Zdravnikova vest v zgodovino zapisal kot najbolje plačani igralec vseh časov v dramski tv-seriji, je zaslovel v 80. letih kot polovica komičnega dua Fry in Laurie, ki sta ga zasnovala s prijateljem Stephenom Fryjem. Zaigrala sta tudi v kultni humoristični seriji Črni gad.