Angelina Mango si je z zmago v Sanremu pripela vstopnico za nastop na Evroviziji. Foto: EPA
Angelina Mango si je z zmago v Sanremu pripela vstopnico za nastop na Evroviziji. Foto: EPA

Kazalo je na derbi med severnjaško trap-urban sceno ter neapeljskim neomelodičnim rapom, toda nazadnje je zmagala kalabrijska debitantka Angelino Mango – hči pevcev Manga in Laure Valente. Njena "La Noia" ali Dolgčas zapelje z ritmom kolumbijske cumbie avtorjev za hite Dardusta in Madamme, odločilna pač – vokalna in odrska mikavnost, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Italije Janko Petrovec.

Superpriljubljeni Neapeljčan Geolier je bil nazadnje drugi, tretja Annalisa. V superfinalu sta bila še Ghali in Irama.

"Škoda za Ghalija, ki je z odra Sanrema zahteval konec genocida; škoda za Diodata zaradi prešibke pesmi in za skupino Negramaro zaradi prezahtevne. Škoda za Mahmooda, ki ni presenetil; škoda za Loredano Berte' in Fiorello Mannoia – preveč samozavestni glede na ponujeno; škoda za Neka in Rengo: neambiciozna," je ocenil Petrovec. "In bravo za debitante: recimo Alfo in njegov britanski groove. Nobenih skrbi ni niti za radijski uspeh "Italodiskovih" The Kolors, ali protivojnega Dargena D'Amica".

V Sanremu zmaga Angeline Mango

Na finalnem večeru se je na odru zvrstilo 30 finalistov, med katerimi jih je potem pet napredovalo v superfinale, kjer so svoje glasove po tretjinah prispevali radijska žirija, novinarska žirija in glasovi poslušalcev oz. gledalcev.

Kot je še sklenil dopisnik, je bil letošnji festival brez favorita, z izmišljenimi škandalčki in s pomnoženjem na vse mogoče platforme. Gledanost in poslušanost sta bili odlični, na državni televiziji so zadovoljni; reklame so šle za med.

Sanremo velja za najbolj gledano glasbeno prireditev v Italiji, v preteklosti pa je bil odskočna deska nekaterim znanim italijanskim popzvezdnikom, kot so Zucchero, Eros Ramazzotti, Laura Pausini in Andrea Bocelli. Za še večjo gledanost na državni televiziji organizatorji poskrbijo tudi z odmevnimi gosti iz tujine. Letos so med drugim povabili Johna Travolto in Russlla Crowa.