S surovim rokom so povezali flavto. Foto: Organizator
S surovim rokom so povezali flavto. Foto: Organizator

Skupina Jethro Tull je ena izmed največjih rokovskih skupin, predstavlja pa svojevrsten fenomen v zgodovini popularne glasbe, saj je Ian Anderson prvi, ki je povezal flavto z rokovsko glasbo. Pesmi vsebujejo elemente roka, bluza, džeza in starih ljudskih tradicij s severa britanskega otočja.

Zasedba na aktualni turneji

Ian Anderson: flavta, vokali in akustična kitara
Joe Parrish-James: kitara in vokali
Scott Hammond: bobni
John O’Hara: klaviature in vokali
David Goodier: baskitara in vokali

V sredini sedemdesetih let prejšnjega stoletja so bili ena najuspešnejših rokovskih skupin – njihovi tekmeci so bili Led Zeppelin, Elton John in Rolling Stones.

Posebna vez s Tinkaro Kovač

Surovemu žanru je predstavil nežni instrument. Foto: Organizator
Surovemu žanru je predstavil nežni instrument. Foto: Organizator

V ljubljanski Hali Tivoli so prvič nastopili 15. aprila leta 1975, tja so se vrnili še enkrat, maja leta 2000. Štiri leta pozneje, se je Ian Anderson vrnil v Ljubljano, natančneje na koncert Tinkare Kovač v Cankarjev dom. Zatem se je Tinkara pridružila Ianu in njegovim raznolikim zasedbam v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem.

Progresivni rokerji so 28. januarja 2022 pri založbi Insideout Music izdali že 22. album, ki so ga poimenovali The Zealot Gene. Albumu se je takoj uspelo prebiti med deset najbolje prodajanih albumov na britanski glasbeni lestvici, kjer je zasedel skupno 9. mesto. V karieri so izdali 30 studijskih albumov in albumov v živo, prodali so jih več kot 60 milijonov. V dolgi karieri so odigrali več kot 3000 koncertov v 40 državah.