Zaradi Taylor Swift so ljubitelji vinilk potočili solzo sreče. Foto: Reuters
Zaradi Taylor Swift so ljubitelji vinilk potočili solzo sreče. Foto: Reuters
Sorodna novica Modna muha? Vinilne plošče se širijo tudi med mladimi.

V Veliki Britaniji je prodaja vinilnih plošč presegla 5,5 milijona in s tem prvič po treh desetletjih premagala sodobnejše zgoščenke. Nazadnje so bile vinilke bolj priljubljene od CD-jev leta 1987, ko so na britanskih lestvicah kraljevali Rick Astley, T'Pau in Pet Shop Boys, poroča Guardian.

Oboževalci pevke so LP-plošče kupovali tako vneto, da je album Midnights postal celo najbolj prodajan album stoletja na tem mediju. Zmaga vinilnih plošč nad zgoščenkami je sicer bila le vprašanje časa, saj prodaja CD-jev po rekordnem letu 2000, ko so jih po svetu prodali skoraj dve in pol milijardi, vztrajno pada.

Nostalgija in dopolnjene zbirke

Razlog so digitalni mediji, ki uporabnikom omogočajo uživanje v novi glasbi brez nakupa fizičnega nosilca zvoka. Zastarele plošče pa v zadnjih letih vztrajno pridobivajo priljubljenost, morda zaradi nostalgije, morda zaradi rituala poslušanja, nekateri pa religiozno menijo, da so glasbeni posnetki na analognih nosilcih zvoka najkakovostnejši.

Cenijo jih tudi glasbeniki

Da je poslušanje gramofona posebno opravilo, menijo tudi glasbeniki, ki spet izdajajo tako imenovane vinilke. "Ta obred, to je tako, kot da si zvijaš cigareto ali pipo polniš. Tako daš, vzameš ven iz ovitka LP in ga daš na gramofon. Vintage stvari se še vedno vračajo, tako da bomo videli, ali bo čez pet let še tako," je menil legendarni glasbenik Vlado Kreslin.

Že petnajsto leto zapored prodaja vinilnih plošč narašča, od leta 1990, ko je bilo prodanih 80.000 izvodov pa vse do letošnjih 5,5 milijonov. Eden izmed razlogov, da prodaja vztrajno raste so tudi starejši ljubitelji glasbe, ki dopolnjujejo svoje zbirke iz mladosti. Med najbolj prodajanimi so albumi skupin kot so Pink Floyd, The Beatles in Davida Bowieja.