Massimo na obali hrvaške Istre leta 2015. Foto: BoBo
Massimo na obali hrvaške Istre leta 2015. Foto: BoBo

Massimo Savić je umrl v starosti 61 let. "Prižgal sem svečo za našega dobrega Massima. Prezgodaj, nerazumljivo prezgodaj. Naj Bog prinese mir njegovi duši," je na Instagramu zapisal hrvaški pevec Gibonni.

Sorodna novica Umrl je hrvaški glasbenik Massimo Savić

Njegova družina je sporočila, da je Massimo umrl v bolnišnici po "kratkem, a junaškem boju" s pljučnim rakom. "Ni mi povedal, da je bolan. To je zelo velika izguba za regionalno sceno," je sporočil srbski glasbenik Momćilo Bajagić - Bajaga.

Massimo Savić je že v otroštvu prepotoval svet, saj so se z družino iz domačega Pulja dvakrat preselili v Italijo in pozneje tudi v Sydney. Glasbenik je dve leti živel tudi v Sloveniji, v Kopru, in tudi na Švedskem.

Glasbeno kariero je nato začel s skupino Dorian Gray, s katero je pri 22 letih izdal prvi album Sjaj u tami. Na začetku kariere se ga je ob tem prijel sloves nekakšnega jugoslovanskega Davida Bowieja.

"Spoznala in spoprijateljila sva se leta 1984 na festivalu v Opatiji, kjer sem igral z Instruktorji. Zvok njegove kitare je spominjal na Bowieja," je Bajaga obujal spomine.

"V vseh pogledih spodobne uspešnice"

Kmalu se je Massimo podal na samostojno pot, na kateri je nizal uspešnico za uspešnico. Izdal je več kot deset albumov, med njimi Stranac u noći, Elements, Massimo, Vještina 1 in Vještina 2, Dodirni me služno ter 1 dan ljubavi. Za svoje glasbeno ustvarjanje je devetkrat prejel hrvaško glasbeno nagrado porin za najboljšega izvajalca.

"Dragi Massimo, spremljam te že od tvojega Doriana Graya. Dal si nam upanje, da se še lahko naredi uspešnica, ki je čisto spodobna v vseh pogledih. Vedno si bil džentelmen. Počivaj v miru, prijatelj," je v poklonu zapisal črnogorski glasbenik Rambo Amadeus.

Užaloščen tudi Vlado Kreslin

Savić, ki je poleg angleščine, nemščine, italijanščine in švedščine govoril tudi slovensko, je v dolgi karieri seveda sodeloval tudi s slovenskimi glasbeniki.

Poklonil se mu je tudi Vlado Kreslin, ki je na Facebooku objavil njuno skupno izvedbo pesmi Od višine se zvrti na koncertu ob 30-letnici Massimove glasbene kariere v puljski areni leta 2013.

Svoj zadnji večji koncert je veliki glasbenik priredil pred dobrim mesecem dni, 5. novembra v zagrebški areni. "Sem v popolnem šoku. Če bi se lahko vrnil v preteklost, bi se vrnil na začetek novembra in prišel na veliki koncert v Areno ter odšel dan zatem. Bil si velik in poseben. Hvala za vso glasbo, podporo in ljubezen. Ljubim te, Dino," je zapisal mladi hrvaški pevec Dino Jelušić, trenutno član legendarne zasedbe Whitesnake.

Hrvaški vrh izrekel sožalje družini

Novica o smrti je odmevala tudi v hrvaški politiki. Predsednik državnega zbora Gordan Jandroković je izrazil sožalje ženi ženi Eni in hčerki Mirni in poudaril, da Massimov "impresiven glas, slog in zanos, ki ga je vnesel v interpretacijo svojih pesmi, navdušujejo širok krog oboževalcev", poroča hrt.hr.

Sožalje je družini v imenu hrvaške vlade zaradi "prezgodnjega odhoda enega najboljših hrvaških glasbenikov" izrekla tudi ministrica za kulturo in medije Nina Obuljen Koržinek.