Billie Eilish je domov odnesla največ kipcev, med drugim za najboljšega debitanta in za najboljši album leta. Foto: EPA
Billie Eilish je domov odnesla največ kipcev, med drugim za najboljšega debitanta in za najboljši album leta. Foto: EPA

Eilisheva je prejela tudi grammyja za album leta, in sicer za prvenec z naslovom When We All Fall Asleep, Where Do We Go, ki ga je posnela na domu v Los Angelesu, kjer je odraščala. Glasbenica je tako s svojimi rosnimi 18 leti nadomestila Taylor Swift kot najmlajšo osebo, ki je prejela prestižno nagrado.

"Veliko se šalim, a iskreno želim povedati, da sem neverjetno hvaležna," je pojasnila glasbenica, ki je domov odnesla nagrade za vse "velike štiri" grammyjevske kategorije – skladba leta, posnetek leta, album leta in najboljšega debitanta. Po poročanju BBC-ja je prva, ki ji je to uspelo, od leta 1981, ko je ta skupek nagrad domov odnesel Christopher Cross.

Njen starejši brat Finneas O'Connell je dobil kipec za producenta leta, in sicer za delo pri njenem debitantskem albumu. Pojasnil je, da so skladbe posneli doma, saj se tam počuti "najbolj ustvarjalno in najprijetneje".

Nagrado za najboljšega producenta je prejel starejši brat velike zmagovalke večera, Finneas O'Connell. Foto: EPA
Nagrado za najboljšega producenta je prejel starejši brat velike zmagovalke večera, Finneas O'Connell. Foto: EPA

Billie Eilish je bila med sprejemanjem vseh nagrad izjemno čustvena, med drugim se je ob sprejemanju nagrade za album leta obrnila k drugi nominiranki Ariani Grande in dejala: "Ali lahko samo rečem, da se mi zdi, da si to nagrado zasluži Ariana?"

Nelagodno pa se je počutila že pred samo podelitvijo na rdeči preprogi, ko je priznala, da se ji zdi, da ne bi smela biti tam. "Občutek imam, kot da bi na prireditev pomotoma spustili oboževalko."

A najstnici je v zadnjih 12 mesecih uspelo ustvariti kar nekaj trenutkov, ki si jih bo industrija popa zapomnila še lep čas, vseeno pa je tudi njen brat na odru poudaril, da albuma niso ustvarjali zato, da bi osvojili grammyja. "Ustvarili smo album o depresiji in samomorilnih mislih ter o podnebnih spremembah. Tukaj stojimo zmedeni in hvaležni."

Poklon pokojnemu košarkarju

Lizzo je domov odnesla tri kipce, njen večer pa je zaznamoval tudi poklon pokojnemu košarkarju Kobeju Bryantu na začetku prireditve. Foto: EPA
Lizzo je domov odnesla tri kipce, njen večer pa je zaznamoval tudi poklon pokojnemu košarkarju Kobeju Bryantu na začetku prireditve. Foto: EPA

Poleg zmagoslavja Billie Eilish pa je večer zaznamovalo še kar nekaj čustvenih trenutkov. Med drugim se je glasbena industrija na začetku prireditve poklonila pokojnemu košarkarju Kobeju Bryantu.

Lizzo (ki je domov odnesla tri kipce, med drugim za najboljši samostojni popnastop in za debitantsko uspešnico Truth Hurts) se je na začetku skupaj z voditeljico Alicio Keys poklonila košarkarju, čigar smrt je javnost pretresla zgolj nekaj ur pred prireditvijo. "Današnji večer je za Kobeja," je Lizzo pojasnila ob začetku, podobno pa je dejala tudi Keysova, ki je občinstvo prosila, naj ima v mislih njegovo družino. "Rada bi, da si vsi vzamemo trenutek in z njimi delimo svojo moč in podporo," je razložila.

Pokojnemu so se poklonili tudi drugi nastopajoči, med drugim Lil Nas X, DJ Khaled in Run-DMC.

Tyler, the Creator je domov odnesel kipec za najboljši album v hiphopu. Foto: EPA
Tyler, the Creator je domov odnesel kipec za najboljši album v hiphopu. Foto: EPA

Glasbena vrnitev Demi Lovato

S svojim nastopom je tudi izstopal Tyler, the Creator, ki je nastopil sredi goreče hiše, in popzvezdnica Demi Lovato, ki je na odru stala prvič, potem ko je bila pred skoraj dvema letoma na zdravljenju zaradi prevelikega odmerka mamil.

Lovatova je bila ob nastopu izjemno čustvena, celo tako zelo, da je klaviaturista prosila, če lahko začneta znova. Nato je postregla z novo skladbo, balado z naslovom Anyone, ki jo je opisala kot klic na pomoč, napisala pa jo je zgolj nekaj dni pred hospitalizacijo.

Ariana Grande, ki se lanske prireditve ni želela udeležiti zaradi spora s producentom Kenom Ehrlichom, se je z organizatorji pobotala in tokrat nastopila z venčkom skladb Imagine, Seven Rings in Thank You, Next, družbo na odru pa ji je delal tudi orkester.

Diddy si želi boljšo zastopanost hiphopa

Raper Diddy se je obregnil ob incident v povezavi s tem, da sistem glasovanja ni bil popolnoma transparenten. "Če sem iskren, hiphop nikoli ni bil dobro zastopan na podelitvi grammyjev. Trenutna situacija ne predstavlja nikakršnega razodetja, temveč se dogaja po vsem svetu in že leta dopuščamo ustanovam, ki niso nikoli skrbele za naše interese, da nas obsojajo. In to se bo končalo točno tukaj, vsem skupaj dajem 365 dni za izboljšanje."

BTS so se z nastopom na podelitvi grammyjev zapisali v zgodovino. Foto: EPA
BTS so se z nastopom na podelitvi grammyjev zapisali v zgodovino. Foto: EPA

BTS pišejo zgodovino

Zasedba BTS se je v grammyjevsko zgodovino zapisala kot prva korejska skupina, ki je imela priložnost nastopiti med prireditvijo. Poleg tega pa bodo prihodnji mesec predstavili novo studijsko ploščo Map OF The Soul: 7, s katero bi prihodnje leto lahko postali prva korejska zasedba, ki si bo prislužila grammyjevsko nominacijo. "Kar koli pričakujete, še boljše bo," so pojasnili člani.

Slavil tudi Lil Nas X

Nagrado za najboljši popduet oziroma nastop sta prejela Lil Nas X in Billy Ray Cyrus s pesmijo Old Town Road, ki sta zmagala tudi v kategoriji za najboljši glasbeni videospot, za najboljši tradicionalni popalbum Elvis Costello & The Imposters (Look Now), za najboljši popvokalni album Ariana Grande (Sweetener). Nagrado za najboljši rockovski album leta so domov odnesli Cage the Elephant za Social Cues, za najboljši raperski album pa Tyler, the Creator (Igor).

Deborah Dugan vložila prijavo

Tudi letošnja prireditev sicer ni minila čisto brez nevšečnosti. Tik pred podelitvijo je namreč Ameriško diskografsko akademijo pretresel škandal – Deborah Dugan, ki je avgusta lani postala prva predsednica akademije in so jo na začetku letošnjega leta odstavili, je vložila prijavo zaradi diskriminacije.