Je občinstvo s Tangelsi spet dobilo pravico do petja? Na spletni strani  zasedbe Tangels najprej piše: Glasbena zasedba, ki jo sestavljajo štirje člani (Raay, Kataya, Mitja in Marjetka) šteje kot unicum slovenskega prostora, saj zasleduje en sam cilj: vrniti občinstvu pravico do petja! Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Je občinstvo s Tangelsi spet dobilo pravico do petja? Na spletni strani zasedbe Tangels najprej piše: Glasbena zasedba, ki jo sestavljajo štirje člani (Raay, Kataya, Mitja in Marjetka) šteje kot unicum slovenskega prostora, saj zasleduje en sam cilj: vrniti občinstvu pravico do petja! Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tangels
V repertoarju so tudi nekdanje velike uspešnice, kot je Mamma Mia skupine Abba. Foto: MMC RTV SLO/T.O.
Marjetka Jurkovnik
Spomin na turbočase - malo bolj slečena Marjetka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kot v času razcveta fantovskih zasedb - punce v prvih vrstah so navdušene, ena izmed njih je očitno Mitjeva oboževalka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Raay o novi skupini T Angels

Po uspehu z zasedbo Turbo Angels, ki je navduševala na gasilskih veselicah, sta Aleš Vovk - Raay in njegova zaročenka Marjetka Jurkovnik ustanovila popskupino Tangels, ki jo slovensko občinstvo to poletje spoznava s prijetno balado Life Goes Up, pri kateri so pomagali Jani Hace, Tomi Purič in Bor Zuljan.


Raay, ali gre za povsem novo skupino ali nekakšno naslednico skupine Turbo Angels?
Predvsem ni naslednica. Ne more biti, saj Turbo Angels še obstajajo. Tudi glede na glasbo gre za čisto nekaj drugega. Z Marjetko delava več stvari, jaz sem že prej veliko nastopal s Turbo Angelsi in pisal za različne glasbenike. Z Marjetko sva ustanovila Tangelse. Še vedno je lahko to zabavna glasba, za žur, je pa bolj sofisticirana, modernizirana ...

Marjetka, te lahko ljudje jemljejo resno, glede na to, da si prej pela v turbo folk skupini?
Dokler sem pela, mislim, da lahko, če bi bila tiho, pa težje. Prej sem pela poskočne, lahkotne komade, zdaj malo zahtevnejše. Hite 80. in 90. let. Pred Turboti pa sem pela džezkomade. Očitno res že vse življenje pojem ...

Razlika je tudi v tvoji obleki. Pri Turbo Angelsih si bila precej bolj slečena ...
K prvi zasedbi sodi tudi slog oblačenja, ki je pri drugi drugačen. Izbiram oblačila, ki so glasbi primerna. Za Tangelse sem morda malo bolj zapeta.

Maša Medik, druga svetlolaska iz zasedbe Turbo Angels, se zadnje čase veliko druži z Janom Plestenjakom. Zakaj, izveste v MMC-jevem intervjuju z Janom Plestenjakom.

Raay, kdo vam še pomaga, kdo vse skrbi za Tangelse?
Jaz skrbim, da zadeve funkcionirajo. Temu se reče izvršni producent. Za trenutni singel Life Goes Up smo povabili same dobre glasbenike: Janija Haceta, ki velja za najboljšega basista v Slovenija, bobnarja Jana Plestenjaka Tomija Puriča in kitarista Bora Zuljana. Da je skladba takšna, kot je, sem poskrbel sam in si vzel veliko časa. Pri Turbo Angelsih moram paziti, da pesmi dojamejo ljudje, ki se pridejo zabavati in jim ne smem težiti. Pri Tangels mora biti vse bolj sofisticirano, vsebinsko, bližje starejšim množicam, širši publiki in hkrati primerno za vsakdanje prireditve, odprtja, večje koncerte. Še vedno pa moraš paziti, da ne zatežiš preveč, sicer te širša publika ne dojame. V Sloveniji je kar nekaj vokalnih skupin, a jih žal mediji ne "forsirajo", ker so morda malo prezahtevne za ušesa. Tudi rockbendi nenazadnje, tako Siddharta kot Big Foot Mama, s hiti skrbijo, da so prijetni ušesom in da ne zatežijo preveč.

Zanimiva je vaša pot. V turboglasbi naj bi bilo veliko denarja, vi pa jo zapuščate. Kako to?
Marjetka: Že od malih nog se ukvarjava z glasbo, hodila sva tudi v glasbeno šolo ... Če bi gledal le na to, da bi imel od glasbe velike količine denarja - zakaj bi sploh pel. Če ne poješ iz srca, se ti ne bo ljubilo na odru skakati cele noči! Če je volja in poješ iz srca, denar sploh ni na prvem mestu. Absolutno pa je pomembno, da lahko normalno delaš, da najameš glasbenike in ustvariš spot.

Raay: Če delaš profesionalno, pričakuješ, da lahko živiš od tega. Kar se tiče turbosloga - midva stojiva za tem, kar smo storili. Meni je še vedno odličen občutek, ko rečeš "ija ija o" in se 2.000 ljudi dere s teboj. Na prireditve ljudje pridejo z različnim namenom. Neki doktor pride na veselico in se bo drl, ko pa bo prišel v Cankarjev dom in bo nekdo na odru to zapel, bo hotel denar nazaj. Nekateri narobe razumejo razliko med kakovostno in nekakovostno glasbo. Gre za to, da je neka glasba bolj, neka pa manj pomembna za določen dogodek. Če bi jaz hotel delati le za denar, ne bi ostal v glasbi, ampak bi šel za politika in bi služil desetkrat več. Poanta ni v denarju!

Kako je Maša sprejela dejstvo, da si ustanovil svojo zasedbo?
Raay: Saj je še vedno pri skupini Turbo Angels, hkrati pa dela vzporedne stvari. Čez nekaj časa bo tudi izdala svoje pesmi, kar pa ne pomeni, da se ne bomo kot Turbo Angels skupaj pojavili na veselicah.

Tudi zasebno sta par. Ali doma pozabita na glasbo?
Marjetka: Ne, spiva in vstaneva z glasbo, to je najin urnik. Ves čas ustvarjava nekaj novega, zato sva ustanovila tudi skupino Tangels, v katero so trenutno usmerjene vse misli. Promocija, nastopi, začeli smo delati tudi ploščo ...

Za dopust bo čas?
Marjetka: Seveda, sicer se ti skurijo baterije.

Tam pa najbrž le boš malce bolj slečena, kajne?
Marjetka: Ja, saj bi bilo kar čudno, če bi bila v bundi na plaži.

Raay o novi skupini T Angels