Ruske babice bodo nastopile v prvem polfinalu, ki bo 22. maja. Foto: YouTube Print Scrn
Ruske babice bodo nastopile v prvem polfinalu, ki bo 22. maja. Foto: YouTube Print Scrn

Šest superbabic, ki so združene v skupini Buranovskije Babuški, je s skladbo Party For Everybody premagalo kar 24 ostalih tekmovalcev, med drugim tudi duet evrovizijskega zmagovalca leta 2008 Dimo Bilana in pevke zasedbe Tatu Julie Volkove (uvrstila sta se na drugo mesto s skladbo Back To Her Future).

Babice iz udmurtijske regije so se na ruski izbor za pesem Evrovizije prijavile, da bi zbrale čim več denarja za zgraditev cerkve v vasi Buranovo. "Babice ne potrebujemo slave in bogastva," je dejala "babica Olga", ena izmed članic folkzasedbe, in dodala, da je bil njihov edini cilj za prijavo na izbor zgraditev vaške cerkve.

Njihova zmagovalna skladba se začne s tradicionalnimi ljudskimi zvoki, kasneje pa se priključijo zvoki modernejše glasbe, ki so združeni v refrenu "zabava za vse, pridi in pleši". Superbabice so napisale tudi besedilo za skladbo, ki jo delno izvajajo v angleškem jeziku, delno pa v udmurtijskem narečju.

Šestčlanska zasedba Buranovskije Babuški, ki je v Rusiji postala znana s prepevanjem znanih skladb v udmurtijščini, kot je recimo skladba Yesterday skupine The Beatles, pa ni prvič nastopila na ruskem izboru za pesem Evrovizije. Leta 2010 so se uvrstile na tretje mesto.

S tem, ko Rusija v Baku pošilja skupino babic, je 75-letnemu britanskemu predstavniku Engelbertu Humperdincku iz rok ušel "naslov najstarejšega izvajalca na Evroviziji 2012" - najstarejša članica zasedbe Buranovskije Babuški šteje namreč 76 let (najmlajša članica pa ima 50 let).

Zmagovalni skladbi Party For Everybody lahko prisluhnete spodaj, presodite pa lahko tudi, ali so babice zasluženo premagale drugouvrščena Dimo Bilana in Julio Volkovo.