Peterica skupine The Beatles (John Lennon, George Harrison, Pete Best, Paul McCartney in Stu Sutcliffe), kot je prvič nastopila leta 1960 v nočnem klubu Indra v Hamburgu v Nemčiji. Foto: EPA
Peterica skupine The Beatles (John Lennon, George Harrison, Pete Best, Paul McCartney in Stu Sutcliffe), kot je prvič nastopila leta 1960 v nočnem klubu Indra v Hamburgu v Nemčiji. Foto: EPA

Ugledna ameriška revija Rolling Stone, ki poroča o glasbi, politiki in popkulturi, se je tokrat odločila in glas prepustila svojim bralcem. Spraševali so jih po tem, katera se jim zdi najboljša skladba iz 60. let, in tako je nastal seznam desetih najbolj "zapomnljivih" pesmi tistih let.

Med deseterico seveda ne manjkajo največja imena, kot so The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, Jimi Hendrix, The Doors in nekatera druga. Kljub temu pa takšen seznam nikoli ne more biti popoln in edini pravilen, saj imajo vsaka ušesa svoj posluh in svoje mnenje o tem, kdo je pisal glasbeno zgodovino.

Bralci revije so torej odločili tako, kot je videti spodaj. Kakšen pa je vaš pogled na največje uspešnice 60. let, torej iz obdobja med letoma 1960 in 1969?

10. mesto: The Beach Boys - God Only Knows
Ta ljubezenska pesem je bila posneta leta 1966, v času, ko je izšla, pa je veljala za precej sporno, saj je bila v naslovu pesmi beseda "Bog". Sprva je bil glavni vokal namenjen Brianu Wilsonu, a si je ta premislil in za mikrofon je stopil njegov brat Carl. Številni oboževalci The Beach Boysov menijo, da prav ta skladba predstavlja vrhunec njihove kariere - med njimi tudi Paul McCartney, ki je dejal: "Zelo čustvena pesem, vedno me pusti brez besed."

9. mesto: The Jimi Hendrix Experience - All Along The Watchtower
Hendrixova izvedba te pesmi, ki jo je v originalu izvajal Bob Dylan, je za vedno spremenila način, na katerega so jo poslušalci dojemali - tudi pri samem Dylanu, ki je v intervjuju leta 1995 dejal: "Bil je tako nadarjen, da je našel posebnosti v pesmi in jih razvil na povsem samosvoj način."

8. mesto: Led Zeppelin - Whole Lotta Love
Whole Lotta Love, pesem, ki je bila napisana v spomin bluzovski legendi Willieju Dixonu, je postala prva in edina skladba skupine, ki se je tudi v ZDA zavihtela med najboljših 10. Vse od izida so različne radijske postaje poskrbele za kar tri milijarde predvajanj.

7. mesto: The Beatles - Hey Jude
Pesem je Paul McCartney napisal za Juliana, sina Johna Lennona, ko je ta preživljal težko obdobje ločevanja staršev. Skladba je na prvem mestu britanske lestvice ostala kar devet tednov, kar pomeni, da gre za najuspešnejši singel Beatlov v vsej njihovi karieri. Hkrati je to tudi njihova najdaljša pesem, saj je daljša od sedmih minut. John Lennon je rad povedal, da se mu zdi, da skladba pravzaprav prepeva njemu. "Ko se spomnim nanjo, pred očmi vidim Joko Ono. Besedi 'Hey, Jude' vedno slišim kot 'Hey, John'." A Paul se z njim ni strinjal in mu je odvrnil, da je želel besedilo" Hey Jules", a je "Hey Jude" lažje zapeti.

6. mesto: The Doors - Light My Fire
Singel iz leta 1967, ki je delo kitarista Robbieja Kriegerja, je dal velik zagon karieri skupine The Doors. Sprva je bila skladba dolga pet minut, nato pa so ji odstranili orglični in kitarski solo ter jo skrajšali na tri minute, da je bila primernejša za predvajanje po radijskih postajah. Pripeljala jih je tudi do gostovanja v oddaji Ed Sullivan Show, a pod pogojem, da Jim Morrison ne bo zapel verza "Girl, we couldn't get much higher." Seveda ga je - in The Doors nikoli več niso smeli nastopiti na tem odru.

5. mesto: The Who - My Generation
Strokovnjaki menijo, da se je v tej pesmi vse preprosto "poklopilo" - "godrnjanje" Rogerja Daltreyja, basovski solo Johna Entwistla in silovito bobnanje Keitha Moona. Za povrhu pa je tu še besedilo Peta Townshenda, ki je skladbo pognalo v sam vrh enega najuspešnejših izdelkov 60. let. Saj veste, verz "I hope I die before I get old" naj bi ponazarjal bistvo rokenrola ...

4. mesto: The Rolling Stones - Gimme Shelter
The Rolling Stones so odlično ujeli razburkano obdobje konca šestdesetih s skladbo Gimme Shelter. "To so bili zelo napeti, surovi časi. Vietnamska vojna. Nasilje, plenjenje, goreče hiše. Pesem zato nekako govori o koncu sveta, o apokalipsi," se je Mick Jagger spominjal leta 1995.

3. mesto: The Rolling Stones - Satisfaction
Satisfaction je povzročila, da so The Rolling Stones poleti leta 1965 postali superzvezdniki, čeprav je Keith Richards sprva imel precej pomislekov o tej pesmi - in to čeprav je napisal slavni kitarski rif. "Pesmi ni želel predstaviti kot singel," je dejal Jagger in dodal: "A meni se je vedno zdelo, da pri tej skladbi pritegne že naslov, kitarski zvok v njej pa je odličen, resnično je ujel duh takratnih dni."

2. mesto: The Beatles - A Day In The Life
Gre za eno zadnjih pesmi Beatlov, ki sta jo John Lennon in Paul McCartney resnično napisala kot enotna ekipa. Številni kritiki in oboževalci trdijo, da je to njihovo najkakovostnejše delo. "To je bil vrhunec. S Paulom sva delala kot eden," je leta 1970 dejal Lennon. V zadnjem času skladbo na samostojnih koncertih izvaja tudi McCartney, originalno besedilo pesmi pa je bilo prodano za kar 1,2 milijona dolarjev.

1. mesto: Bob Dylan - Like A Rolling Stone
Pesem je revija Rolling Stone leta 2004 razglasila za najboljšo pesem vseh časov. Bila je uspešnica poletja 1965, a ko jo je Dylan predstavil na Newport Folk Festivalu, so ga izžvižgali, čeprav še danes ni povsem jasno, kaj je občinstvo tako vznemirilo. Dylan je pozneje na koncertih skladbo izvedel več kot 1.800-krat (večkrat je moral zapeti le All Along The Watchtower), kljub temu pa se ji še danes skoraj ne more izogniti nikoli, ko stopi na oder.