Skladbi Pomlad in Nekaj sladkega je tudi v narodno-zabavni obliki občinstvo vzelo za svoje. Foto: EPA
Skladbi Pomlad in Nekaj sladkega je tudi v narodno-zabavni obliki občinstvo vzelo za svoje. Foto: EPA

Zamisel o združitvi narodno-zabavnih ritmov z rokerskimi se je (že davno pred letošnjo Emo) porodila članom skupine Big Foot Mama, ki so k sodelovanju povabili Ansambel Lojzeta Slaka, da so prenovili njihovo uspešnico Pomlad. Oboževalci obeh glasbenih zvrsti so skladbo navdušeno sprejeli, zato so BFM-jevci in Slaki pozneje predstavili še narodno-zabavno različico skladbe Nekaj sladkega.

Tudi mladi, komaj 21-letni Klemen Rošer, evropski prvak v igranju na diatonično harmoniko, se je že poskusil v malo drugačni obliki narodno-zabavne glasbe - v svoji (sicer instrumentalni) uspešnici Rock&roll Harmonika jo je združil z rokenrolom.

Navdušila sta tudi harmonikarja Miha Debevec in Tomaž Rožanec, združena v zasedbi Spopad harmonik (prvi igra diatonično, drugi pa klavirsko) ko sta se na lanskem festivalu Rock Otočec na odru pridružila zasedbi Zaklonišče prepeva. Zasedba Spopad harmonik z Vanjo Aličem sicer pogosto sodeluje, moči pa je združila tudi z Muratom in Josem, Galom Gjurinom ipd.

V zadnjem času je sicer priljubljeno ravno nasprotno od zgoraj omenjenih primerov - kombiniranje uspešnih narodnozabavnih skladb z elektronskimi ritmi. Začelo se je s pojavom raznih Turbo Svizcev in podobnih albumov, nadaljevalo s skupino Atomik Harmonik (npr. Repete polka mix, v kateri je združenih več ljudskih in narodnozabavnih skladb), zadnja v vrsti glasbenikov, ki se "preživljajo" s priredbami, sta člana duet Skater (Tista bela roža v elektronski preobleki) ipd.

Klemen Rošer - Rock&roll Harmonika

Big Foot Mama in Ansambel Lojzeta Slaka