Tudi letos so imeli udeleženci izbora za Evrovizijo v Oslu priložnost, da dvignejo oziroma spustijo letvico neokusnega na novo višino. Foto: EPA
Tudi letos so imeli udeleženci izbora za Evrovizijo v Oslu priložnost, da dvignejo oziroma spustijo letvico neokusnega na novo višino. Foto: EPA

Prva stvar, na katero pomisli pravi evrovizijski oboževalec, so zmagovalci. V misli pa se velikokrat prikradejo nenavadni in 'odbiti' nastopi. Začetno zgražanje se tako velikokrat po prvem poslušanju spreobrne v šalo in, kot bi mignil, lahko postane najslabša pesem evrovizijskega večera vaša najljubša popestritev vsakdana.

Pogledali smo v precej bližnjo preteklost evrovizijskega spektakla s pomočjo seznama revije Time in jim dodali še nekatere (ne)slavne nastope. Letošnja zmagovalka Lena ob vsej kričavosti povsem zbledi ...

Ukrajina (2007): Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai
Ukrajinska kultna ikona, pojoči transvestit Verka Serduchka, se je proslavil s šalo na račun ženske v srednjih letih in oživljanja stereotipov o neumnih ukrajinskih vaščanih. Pesem Dancing Lasha Tumbai je zapel v nemščini, angleščini, ruščini, ukrajinščini in mongolščini. In prav s to večjezičnostjo mu je uspelo razjeziti sosede Ruse, ki so v njegovem refrenu slišali »Zbogom Rusija«. Sporočilo so povezali z zgodovino in trdili, da jim tako Ukrajina vrača za čase, ko so bili vsi skupaj še pod Sovjetsko zvezo. Serduchka je nasprotoval tej trditvi in povedal, da je "lasha tumbai" mongolska fraza za stepeno smetano. Evropa ga je nagradila z drugim mestom na Evroviziji, Rusi pa kaznovali z enoletno prepovedjo nastopanja v njihovi državi.

Finska (2006): Hard Rock Hallelujah
Najbolj priljubljena finska težkometalska zasedba Lordi je ekscentričnost dvignila na 'pošastne' višine. V 14-letnem obdobju nastopanja ni skupina nikoli nastopila brez mask. V svoji skladbi Hard Rock Hallelujah so oplemenitili svojo umetnost z vero in pridigo, da prihaja čas 'arockalipse'. Združitev elementov groze in pirotehnike se jim je izplačala – pošasti so se dvignile nad Evropo.

Ukrajina (2009): Svetlana Loboda – Be My Valentine (Anti-Crisis Girl)
Na Evroviziji ima lahko spolna privlačnost prav toliko moči kot glasbena izvedba. To potem pojasni plesni uvod v skladbo ukrajinske predstavnice Svetlane Lobode, ko se je moški plesalec ob drogu vrtel v velikem valju kot hrček. Nato pa je pevka tri minute svojega nastopa izkoristila za raznovrstne prikaze mučenja preostalih treh plesalcev. Sama je med petjem še v visokih črnih škornjih in rdečem spodnjem perilu še našla čas za najrazličnejše akrobacije in seveda petje. Končala je na dvanajstem mestu.

Švica (2007): DJ BoBo – Vampires Are Alive
Že samo to, da se je DJ BoBo pojavil na evrovizijskem odru, je bilo za marsikoga veliko presenečenje. Sam nastop pa še toliko bolj. V upanju, da bo s plesalkami pričaral prizor iz Drakule, ko krvosesi grof zapeljuje svoje žrtve, je bil celotni nastop bolj podoben skupinskemu plesu ob dnevu čarovnic. Končali so že v polfinalu kot 20 od 28 nastopajočih.

Bosna in Hercegovina (2008) Laka – Pokušaj
Lakova zamisel je bila preprosta: na odru prikazati vsakdanjik v majhni bosanski vasi na obrobju Sarajeva. Evrovizijski navdušenci so bili priča zgodbe Lake, obkroženega s štirimi nevestami s šopki v rokah oziroma med pletenjem, ki spremlja zbegano perico, ko kroži okoli škafa za perilo. Izviren nastop je končal na desetem mestu.

Islandija (2008): Silvia Night – Congratulations
Slava sami sebi. Ne ekscentričen, toda popolnoma egoističen nastop. Glasovalci so jo izločili že v prvem polfinalu, ona pa je stekla k novinarjem in jim začela zatrjevati, da je občinstvo ni maralo, ker ni bila kot 'neka vlačuga iz Danske'. V resnici jo je izžvižgalo že občinstvo v dvorani, saj se je njeno besedilo preveč norčevalo iz Evrovizije. Silvia pa se je kar med nastopom že razglasila za zmagovalko.

Irska (2008): Dustin the Turky – Irlande Douze Pointe
Svojevrsten posmeh Evroviziji so pripravili tudi Irci, potem ko so na izbor poslali kar purana Dustina. Njegov nastop je tako privedel do tega, da se Evropa ni odzvala na skladbo z 12 točkami.

Avstrija (2003): Alf Poier – Weil der Mensch zähit
Lutke so se pojavile na Evroviziji še pred Dustinom. Naš severni sosed je leta 2003 evrovizijskim ljubiteljem predstavil nov sistem 'one-man-banda'.

Velika Britanija (1981): Bucks Fizz – Making Your Mind Up
Ljubezenska razmerja so vedno dobrodošla tema za evrovizijske odre. Povsem poslušna in mila skladba za današnje standarde je v osemdesetih zasvojila oboževalce z neresnostjo in miganjem z boki. Osvojila je vrhove glasbenih lestvic v kar devetih državah.

Nemčija (2009): Oscar Loya feat. Dita von Teese – Miss Kiss Kiss Bang
Po letih samevanja na evrovizijskem dnu so se Nemci lani odločili, da temu naredijo konec. Iz rokava so povlekli (po njihovem mnenju) še zadnjega aduta – kraljico bruleske Dito von Teese. Toda Oskarju tudi vrtenje Dite v prevelikem kozarcu za martini ni pomagalo do večjega uspeha. Je pa zadovoljila evrovizijsko občinstvo z nepozabnimi erotičnimi vložki.

Izrael (1998): Dana International – Diva
Ortodoksni judje so bili pretreseni, ko si je transeksualka Dana International (rojena Yaron Cohen) vzela pravico, da zastopa barve Izraela na Evroviziji. Njena skladba Diva je dala upanje transeksualni skupnosti, da se borijo naprej. »Moja zmaga je dokaz, da je bog na moji strani,« je povedala po zmagi na Evroviziji in pozneje prodala več kot 400.000 izvodov skladbe po svetu.

Ukrajina (2004): Ruslana – Wild Dances
Združila je ples iz Zakrpatov, biče, krzno in postavila nove standarde v nastopanju. Ruslana je Evroviziji predstavila hitro plesno točko z etnoelementi, ki je do zdaj ni presegel še nihče. Po zmagi na Evroviziji je njen album osvojil vrhove glasbenih lestvic v Belgiji, Grčiji in seveda Ukrajini.