Vlado Kreslin, Miro Tomassini in Gal Gjurin s številnimi sodelavci snemajo novo ploščo  v Galovem studiu Had, kot gost pa se jim je pridružil tudi Vladov oče Milan Kreslin - Pubi. Na plošči se lahko med drugim veselimo tudi na Dunaju posnetega gosta, kantavtorja Allana Taylorja, in zimbabvejske zasedbe Insingizi. Foto: Festival Ljubljana
Vlado Kreslin, Miro Tomassini in Gal Gjurin s številnimi sodelavci snemajo novo ploščo v Galovem studiu Had, kot gost pa se jim je pridružil tudi Vladov oče Milan Kreslin - Pubi. Na plošči se lahko med drugim veselimo tudi na Dunaju posnetega gosta, kantavtorja Allana Taylorja, in zimbabvejske zasedbe Insingizi. Foto: Festival Ljubljana

Tri leta po izidu Ceste Vlado za letos že napoveduje novo ploščo. Nova roža raste že od letošnje pomladi, dokončno pa se bo zacvetela jeseni. Kot naslednji logični korak bo tudi ta, podobno kot Cesta, bolj intimne narave. Medtem ko se roža pripravlja na cvetenje, pa Vlado že razmišlja, kako bi jo poimenoval. Tokrat se je odločil, da da glas ljudem in v izbiro naslova novega albuma vključil svoje občinstvo.

Priložnost za vse, ki bi želeli oddati svoj glas za najbolj "všečno/primerno/kul" ime, ki bo krasilo novo ploščo, je tu. Na dan izida bo Vlado med vsemi sodelujočimi izbral tri, ki bodo dobili podpisano in "še toplo" zgoščenko, en izžrebanec pa bo lahko gost na posebnem promocijskem dogodku ob izidu albuma. Predlogi za novo ime se zbirajo do 10. septembra, glas pa lahko oddate na Vladovi spletni strani.

Vlado nam je po vrnitvi z dopusta odgovoril na nekaj vprašanj na temo nove plošče, že v petek pa mu boste lahko kakšno vprašanje postavili kar sami, saj bo Vlado gost MMC-jeve spletne klepetalnice.

Kako daleč ste s snemanjem novega albuma?
Snemanje smo začeli že v marcu in pesmi so v grobem že posnete. Zdaj so na vrsti podrobnosti, nasnemavanja, nekaj vokalov. In potem, seveda - mešanje, iskanje pravih mešanic zvoka. To je včasih še najbolj zamudno. Album naj bi izšel oktobra.

Znani ste po različnih glasbenih sodelovanjih. Ste tudi tokrat k sodelovanju povabili kakšnega gosta?
Kot kaže, bo plošča imela "prvo stran " in "drugo stran". Na drugi bodo med drugim blesteli gostje - moj oče Milan Kreslin, ki bo zapel en star ruski napev, za katerega sem mu napisal besedilo, potem odlični angleški kantavtor Allan Taylor, s katerim imava skladbo v duetu, in prav tako skupna pesem z istrskim rockerjem Liviom Morosinom.

Odločili ste se, da k odločanju o naslovu novega albuma povabite tudi svoje poslušalce. Od kod ideja? Se sami preprosto niste mogli odločiti?
V mislih sem imel tri različne možnosti za naslov albuma, potem pa mi je prijatelj predlagal spletno akcijo s predlogi občinstva. In kot vse kaže, bo naslov res drugačen, kot je sprva kazalo oziroma kot sem nameraval. Pa še sam se strinjam s spremembo, ki se obeta.

To bo vaš že 14. album. Zdi se, da vam zamisli za nove skladbe nikoli ne zmanjka, po drugi strani pa tudi, da ljudje od vas pričakujejo uspešnice. Je lahko to svojevrsten pritisk?
Vsako snemanje novih skladb je seveda pritisk in svojevrstna frustracija, ampak v osnovi stremimo za tem, da bi bila glasba, ki jo delamo, všeč nam, ustvarjalcem, in bo potem verjetno tudi drugim.