Foto: Facebook/Tolminator
Foto: Facebook/Tolminator

Trije festivali, ki ostajajo na tolminskem Sotočju – Punk Rock Holidays, Tolminator in Butik – bodo letos lahko izvedeni med desetim julijem in desetim avgustom. "Nam je super, da za štiri leta vemo, kakšni so pogoji. Lahko se posvetimo štirim letom programa, festivala in izvedbi," pravi Andrej Sevšek, organizator festivala Punk Rock Holiday.

Omejitev dnevnih obiskovalcev, dolžine festivala, višina festivalske takse ...
Največje dopustno število obiskovalcev je 5000 na dan, posamezni festival lahko traja do pet dni, glasbeni program se bo moral končati ob enih naslednjega dne, predvsem pa je novost višina festivalske takse, ki bo znašala do 8000 evrov na dan. Tako bo organizator festivala Punk rock moral letos prej plačati 40.000 evrov, kar je v primerjavi z lanskim zneskom 7500 evrov velika razlika. "Sredstva, ki jih bomo pridobili, bodo usmerjena predvsem v krajevne skupnosti, ki so podvržene negativnim posledicam, na drugi strani pa tudi urejanju samega Sotočja," pravi župan Občine Tolmin, Alen Červ.

Lokalne volitve leta 2026 bi še znale vplivati na usodo festivalov
Poleg pripomb na račun hrupa, ki so ga bile deležne vasi Prapetno in Poljubinj, so bile, kot kaže, jeziček na tehnici zahteve domačinov o stalnem dostopu do Sotočja, predvidena gradnja stanovanjske soseske na Cvetju in obnova nekdanjega hotela Centroslavija, ki je v občinski lasti. Vsi ti elementi niso ravno v sozvočju s konceptom festivalov. Kaj pa bo z njimi po letu 2027? "Jaz bi rekel, da jih ne bo v dosedanjem obsegu in po trenutnem konceptu," pravi Červ. Bodo pa vmes še lokalne volitve, ki bodo morebiti prinesle drugačne poglede.

Kako bodo videti festivali v Posočju do leta 2027?