Tyla na predgrammyjevski zabavi v Los Angelesu. Foto: EPA
Tyla na predgrammyjevski zabavi v Los Angelesu. Foto: EPA

"Razširitev pretakanja skupaj z novimi platformami družbenih medijev (npr. TikTok) je pospešila odkrivanje umetnikov in jim zagotovila nove medije za povečanje števila oboževalcev po vsem svetu," je za Reuters dejala analitičarka Jessica Reif Cohen v raziskovalnem zapisu, ki napoveduje medijske smernice za leto 2024.

Za ameriške najstnike je TikTok drugi najpogostejši vir odkrivanja glasbe za YouTubom glede na nedavno raziskavo MIDiA Researcha. Ta je pokazala, da je 45 odstotkov od 16- do 19-letnikov novo glasbo našlo prek te platforme.

Na Spotifyu je bila glasba afrobeats leta 2022 pretočno predvajana 13,5 milijarde-krat – v primerjavi z dvema milijardama leta 2017.

Afrobeats izvira iz zahodne Afrike, predvsem iz Gane in Nigerije. Izraz se pogosto uporablja kot izraz za zbirko različnih glasbenih slogov, ki prihajajo iz Afrike. Vsebuje tolkalske ritme, ki so pomešani z različnimi zvrstmi od rapa do džeza, R&B-ja in drugih.

Sodobni afrobeats "prinaša dobro počutje," je dejal Heran Mamo, R&B- in hip-hoperski poročevalec pri reviji Billboard, ki je leta 2022 ustvarila lestvico afrobeats v ZDA. "Zagotovo bo dosegel širše občinstvo, saj vsebuje nekaj vsega za vsakogar."

Nigerijec Burna Boy, ki je med nominiranci za grammyja v novi kategoriji najboljši afriški nastop, je mejnik postavil lani poleti, ko je nastopil na stadionu Citi Field v New York. Postal je prvi afriški izvajalec, ki je razprodal stadion v ZDA.

Med glasbeniki, ki se potegujejo za novega grammyja, je Tyla, 22-letna južnoafriška pevka. Na Billboardovi lestvici Hot 100 se je uvrstila med najboljšo deseterico s plesno skladbo Water, gre za žanr amapiano, ki je hibrid deep housa, džeza in lounge glasbe.

Izvršni direktor TikToka v Južni Afriki je že leta 2020 opazil, da Tyla pridobiva pozornost na lokalnem trgu, in se obrnil nanjo z nasveti, kako povečati svoj doseg v aplikaciji.

Pesem Water je izšla julija 2023, potem ko je Tyla podpisala pogodbo z založbo Epic Records Sony Music Entertainment. Do septembra so uporabniki TikToka posnemali Tyline plesne gibe pod ključnikom #WaterChallenge. Do danes je bilo z uporabo pesmi ustvarjenih 1,5 milijona videoposnetkov, ključnik WaterChallenge pa je bil po podatkih TikToka ogledan 1,8-milijardokrat.

Tylin uspeh ponazarja moč TikToka in YouTuba, ki umetnikom pomagata najti baze oboževalcev po vsem svetu, kar je bilo nekoč rezervirano za glasbene založbe.

Nominiranci za najboljši afriški glasbeni nastop na grammyjih so še:

ASAKE&Olamide - Amapiano

Davido ft. Musa Keys - UNAVAILABLE

Ayra Starr - Rush