Chuck Berry Foto: AP
Chuck Berry Foto: AP

Ikonična kitara je sicer bila nadomestna, a ko je leta 2017 pokojnemu glasbeniku na odru počila struna, je bil primoran zamenjati glasbilo, izposodil si ga je kar od spremljevalnega kitarista Terryja Gibsona. Marsikdo se takrat ni zavedal, da bo Gibson Firebird V iz leta 1964 del ene najznamenitejših fotografij glasbenika, saj se je kitara znašla na ovojnici plošče največjih hitov.

Zasebni prodajalec za glasbilo pričakuje več kot 20.000 funtov. Prepričan je, da je celo pas glasbila enak kot na kultnem koncertu leta 1972. Predstavnik avkcijske hiše Luke Hobbs poudarja, da so Berryjeve kitare na trgu izjemna redkost: "Petnajst let se ukvarjam s prodajo znamenitih kitar, a je to komaj druga od Chucka Berryja. Njegove kitare so neverjetno redke, pa čeprav je s to igral le enkrat."

Poleg kitare legendarnega glasbenika bo na isti dražbi devetega marca zbirateljem na voljo še akustična kitara Peta Townshenda (The Who), ojačevalec Erica Claptona in kitara pokojnega Jeffa Becka. Dober zaslužek si obetajo tudi od kitare z dvojnim vratom znamke Gibson, ki jo je uporabljal Mike Oldfield. Takšnih so izdelali le dvajset.

Zapuščina legende

V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je bila njegova glasba navdih skupinam, kot sta The Beatles in The Rolling Stones. Kot poklon Berryjevi prodornosti v žanru rokenrola so med podatke o človeški civilizaciji na ameriški vesoljski sondi Voyager 1, ki je bila izstreljena leta 1977, vključili tudi njegovo skladbo Johnny B. Goode. Je tudi eden prvih glasbenikov, ki so postali člani dvorane slavnih rock'n'rolla ob njenem odprtju leta 1986. Za svoje dosežke je prejel več nagrad. Med drugim grammyja za življenjsko delo leta 1984, leta 2014 pa glasbeno nagrado polar. Žirija je tedaj zapisala: "Vsak rif in solo, ki so ju rockkitaristi zaigrali v zadnjih desetletjih, vsebujeta DNK Chucka Berryja."