Album je poln pank-popovskih himn in zbadljivo-grenkih balad. Foto: Reuters
Album je poln pank-popovskih himn in zbadljivo-grenkih balad. Foto: Reuters

Britanski portal BBC News je sestavil "lestvico vseh lestvic" najboljših albumov leta 2023. Krono so podelili drugemu albumu 20-letne Olivie Rodrigo. Guts, ki je izšel septembra, je zasedel prvo mesto tako na britanski kot ameriški lestvici ter bil nominiran za šest nagrad grammy, med drugim tudi za album leta.

Pevka je za BBC pojasnila, da je Guts "srečnejša in igrivejša" plošča od prvenca Sour, ki je izšel leta 2021, zaznamuje pa jo tudi bolj rockovski zvok. "Peti takšne pesmi pred množico je zelo katarzična izkušnja," je poudarila. V nasprotju s prvencem, v katerem glasbenica večinoma govori o dramatičnem intimnem razmerju, na drugem albumu spregovori o slavi, bolečini, samosabotaži in napornem odraščanju.

Britanski portal je navedel, da je poln pank-popovskih himn in zbadljivo-grenkih balad. Revija Rolling Stone ga je označila za "še eno takojšnjo klasiko", na ameriški spletni glasbeni platformi AllMusic pa so Rodrigo opisali kot "umetnico, ki ima veliko povedati ter samozavest in zgovornost, da stvari pove na svoj način". "Mladi so jezni, zapleteni, čustveni, svojeglavi, a kljub temu se zelo zabavajo. Če to niso najstniške sanje, potem ne vemo, kaj so," so povedali pri Billboardu, ki trdi, da album Guts "zajame, kako je odraščati".

Guts je bila prva izbira 25 seznamov, ki jih je upošteval BBC, med drugim so bile to lestvice medijev, kot so NME, Rolling Stone, Times, avstralska Double J in francoska revija Les Inrockuptibles. Albumom so bile dodeljene točke glede na njihovo mesto na posameznem seznamu. Tisti na prvem mestu je prejel 20 točk, na drugem mestu 19 točk in tako naprej. Skupaj so kritiki med svoje favorite uvrstili 171 plošč.

Na drugo mesto se je sicer uvrstil album The Record skupine Boygenius, na tretje pa album Caroline Polachek z naslovom Desire, I Want To Turn Into You.