Za raperja je bila aprila vzpostavljena spletna stran, namenjena zbiranju finančnih sredstev, na kateri je pisalo, da so ga za primerno zdravljenje zdravniki dali v umetno komo. Pozneje je zapustil intenzivno nego, ko se je njegovo stanje navidezno izboljšalo, nato pa je zbolel za pljučnico. "Na koncu se Tyjevo telo ni moglo več boriti," je zapisala ustanoviteljica spletne strani Diane Laidlaw in izrazila sožalje vsem bližnjim. Njegovo smrt so pozneje potrdili tudi njegovi tiskovni predstavniki.

Nigerijsko-britanski raper Ty se je rodil kot Ben Chijioke v Londonu leta 1972. S sestro sta odraščala v strogi družini, ki je od njega zahtevala, da postane zdravnik ali odvetnik. A se je zaljubil v hiphop in se odločil postati raper. "To jim res ni bilo všeč," je leta 2008 povedal za britanski spletni časnik Independent. "Vedel sem, da bo tako, a sem vseeno nadaljeval svoje delo – ampak na skrivaj," je dodal. Ko je našel delo kot tonski mojster, je v sredini 90. let začel snemati glasbo. Pojavil se je na pesmih, ki jih je glasbenik IG Culture produciral za projekt New Sector Movements, vodil pa je tudi hiphoperske večere Lyrical Lounge.

Prvi album Awkward je izdal leta 2001, a je bil album Upwards iz leta 2003 tisti, ki ga je izstrelil na glasbeno sceno. Leto pozneje je bil Ty za album Upwards nominiran za britansko glasbeno nagrado mercury. Posnel je še tri samostojne albume, med njimi je najnovejši A Work of Heart iz leta 2018. Sodeloval je s številnimi glasbeniki, kot so Tony Allen, Soweto Kinch in hiphopskupina Arrested Development.

Med prvimi, ki so se preminulemu poklonili, je bil britanski raper Ghetts. Na družbenem omrežju Instagram je zapisal: "Počivaj v miru, Ty. Močno sem te spoštoval. Bil si eden prvih iz starejše generacije, ki me je sprejel in mi pokazal ljubezen.” S tviti in objavami so se zvezdniku poklonili tudi preostali ustvarjalci glasbene, predvsem raperske scene.