V Cavern Clubu je pozneje večkrat nastopil tudi Paul McCartney s svojo zasedbo. Foto: AP
V Cavern Clubu je pozneje večkrat nastopil tudi Paul McCartney s svojo zasedbo. Foto: AP

Kot so opozorili lastniki in lokalne oblasti, bi se klub lahko brez zadostne državne podpore za vedno zaprl, čeprav so v Veliki Britaniji določeni koncerti pod strogimi pogoji, povezanimi s številom udeležencev in vzdrževanjem ustrezne razdalje, zdaj že dovoljeni.

"Če bi se zaradi covida-19 zaprl ta svetovno znani klub, bi moralo biti vladi jasno, v kako veliki nevarnosti je naša cenjena glasbena industrija," je pojasnil liverpoolski župan Joe Anderson.

"Ta virus je povzročil ogromno bolečine in žalosti, pa tudi veliko eksistencialno krizo za našo kulturo. Če izgubimo nacionalni dragulj, kot je Cavern Club, je to resnično slab scenarij za vse vpletene – tako za oboževalce zasedbe The Beatles kot za vse tiste, katerih življenja so odvisna od tega dela."

Foto: AP
Foto: AP

Eden izmed trenutnih direktorjev kluba Bill Heckle pojasnjuje, da klub zaradi pandemije tedensko izgubi skoraj 40 tisoč dolarjev in da so bili že prisiljeni odpustiti 20 zaposlenih, napovedali pa so tudi nadaljnja odpuščanja. "Pred nekaj leti smo sprejeli odločitev, da bomo imeli na banki toliko denarja, kot je le mogoče, in ga bomo shranili za težke čase. Nihče pa si ni mogel predstavljati, da bodo ti težki časi tako zelo neizprosni."

Ker gre po njihovem mnenju za resnično pomemben del Liverpoola, bodo klub konec avgusta za en teden virtualno odprli. "Glasbeniki z vsega sveta so nam poslali sporočila in posneli nastope," dodaja Heckle. "Vemo, da s tem ne bomo nič zaslužili, želimo pa ljudi opomniti, da smo tukaj. Naš edini namen je, da nam uspe preživeti," še poroča The Rolling Stone.

Liverpool je bil za skupino The Beatles mesto, kjer se je vse začelo. Zdaj lahko tam oboževalci obiščejo ali slavni klub Cavern Club ali pa se odpravijo na turo po mestu in si ogledajo ulice, na katerih so se kot otroci igrali člani slavne skupine.