Ognjemet je naznanil začetek priljubljenega glasbenega festivala. Foto: EPA
Ognjemet je naznanil začetek priljubljenega glasbenega festivala. Foto: EPA
Voditelj Sanrema Amadeus (desno) s sovoditeljem Giannijem Morandijem. Foto: EPA
Voditelj Sanrema Amadeus (desno) s sovoditeljem Giannijem Morandijem. Foto: EPA

Z letos nastopajočimi zvezdami, kot so Måneskin, Depeche Mode, Black Eyed Peas, Pooh in Al Bano, italijanska javna televizija RAI po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA tudi letos upa na rekordno gledanost.

Festival bosta nocoj odprla lanska zmagovalca Mahmood in Blanco s pesmijo Brividi, s katero sta zmagala na festivalu.

Letos se bo pomerilo 28 nastopajočih, od tega šest zmagovalcev tekmovanja Sanremo Giovani. Drugih 22 izvajalcev bo nastopilo po izboru umetniškega vodje. Zmagovalca festivala bodo razglasili v sobotnem finalu. Zmagovalec bo, razen če se ne bo temu odpovedal, zastopal Italijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v Liverpoolu v Združenem kraljestvu.

Sprejem za letošnje tekmovalce. Na fotografiji eden izmed favoritov Marco Mengoni. Foto: EPA
Sprejem za letošnje tekmovalce. Na fotografiji eden izmed favoritov Marco Mengoni. Foto: EPA

Festival Sanremo bo letos že četrto leto zapored vodil italijanski televizijski in radijski voditelj Amadeus, ki je tudi umetniški direktor festivala. Pri vodenju petdnevnega spektakla, ki bo tradicionalno potekal v gledališču Ariston, se mu bo vse večere na odru kot sovoditelj pridružil pevec Gianni Morandi. Na odru se bo sicer zvrstilo še več sovoditeljev. V torek in v sobotnem finalu bo na odru tudi vplivnica in podjetnica Chiara Ferragni, v sredo novinarka Francesca Fagnani, v četrtek odbojkarica Paola Egonu, ki bo prva temnopolta sovoditeljica v zgodovini festivala, in v petek igralka Chiara Francini, poročajo italijanski mediji.

Festival Sanremo je bil v preteklosti odskočna deska za številne zvezde italijanskega popa, kot so Zucchero, Eros Ramazzotti, Laura Pausini in Vasco Rossi.

Sorodna novica Proti "militarizaciji" festivala: peticija v Italiji nasprotuje nagovoru Zelenskega na Sanremu

Zelenski brez nagovora
Na sklepnem večeru festivala naj bi imel po videopovezavi nagovor ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenskega so sicer povabili na zadnji večer festivala, sam pa naj bi izrazil željo, da bi po videopovezavi posredoval sporočilo miru.

Vendar so številni intelektualci, diplomati, umetniki in drugi podpisali peticijo proti "militarizaciji" festivala. Kot piše v peticiji, "glasbe ne smemo mešati z vojno propagando". "Iz vojne ne moreš narediti šova. Še posebej ne v oddaji, kjer se izvajajo pesmi," je kritiziral igralec in glasbenik Moni Ovadia. "Sredi glasbene oddaje bo Zelenski prosil za orožje, topove in tanke, kar je neprimerno za glasbeni festival," je bil kritičen televizijski voditelj Mario Giordano, je še poročala APA.

V nasprotju s prvotnimi načrti videonagovora Zelenskega ne bo, bo pa poslal pisno sporočilo, so dan pred festivalom po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa sporočili iz RAI-ja.