Nagrade so drugo leto zapored podeili
Nagrade so drugo leto zapored podeili "v varnem zavetju spleta". Foto: Zlata piščal/Tadej Majhenič

V četrtek zvečer so na prireditvi, ki so jo prenašali po spletu, sedmič podelili za zdaj edine slovenske glasbene nagrade. Kot so sporočili organizatorji, so nominirance in poznejše zmagovalce izbrali med več kot 2000 prijavljenimi deli in kandidati.

"V prvem krogu so člani akademije s po enim predlogom kandidata za nagrado v vsaki kategoriji oblikovali nabor nominirancev, ki jih je bilo v vsaki kategoriji 5 oz. v primeru istega števila točk 6, nato pa so v drugem krogu s točkovanjem izbrali nagrajence," način izbora pojasnjujejo v društvu Zlata piščal, ki združuje "strokovnjake, ki prihajajo iz različnih strok, povezanih z glasbo".

Na koncu so za album leta 2020 izbrali Enkratna, neponovljiva (Okustični & Jadranka Juras,), naziv izvajalec leta 2020 so prejeli Joker Out, skladbo leta 2020 so posneli Dan D (Ne naredi mi tega), novinci leta 2020 pa so postali Wckd Nation. Za življenjsko delo pa so, kot omenjeno, nagradili "izjemnega glasbenika in avtorja" Vlada Kreslina.

Ker so trenutno edine aktivne slovenske glasbene nagrade, zlate piščali iz leta v leto pridobivajo veljavo v glasbenih in strokovnih krogih ter v širši javnosti, so prepričani v društvu. "Z refleksijo glasbenega ustvarjanja in nagradami želimo spodbujati, nagraditi in pokazati odnos do vseh, ki vlagajo svoj trud in znanje na področju glasbenega ustvarjanja, kar je v teh časih še kako pomembno," pravijo in ob tem poudarjajo, da pandemično leto 2020 nikakor ni skoparilo z glasbenimi presežki.

In kdo so bili nominiranci?

Album leta
- Enkratna, neponovljiva Okustični & Jadranka Juras

- Prismojeni? Prismojeni profesorji bluesa
- Iz Moje Sobe Žan Serčič
- Beautiful Disasters Aka Neomi
- Čas Je Andraž Hribar

Izvajalec leta*
- Alo!Stari
- Žan Serčič
- Batista Cadillac
- Nina Pušlar
- Luka Basi
- Joker Out

*Več kandidatov je prejelo enako število glasov

Skladba leta
- Prismojeni? Prismojeni profesorji bluesa
- Čudeži Žan Serčič
- Ne naredi mi tega Dan D
- A vid'š, kar vidm'm Ekvorna
- Kje so rože 2b

Novinec leta
- Wckd Nation
- Alo!Stari
- Vazz
- Batista Cadillac
- Stella

Življenjsko delo
Vlado Kreslin