Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nastopajoče države v Liverpoolu

1. Albanija
2. Armenija
3. Avstralija
4. Avstrija
5. Azerbajdžan
6. Belgija
7. Hrvaška
8. Ciper
9. Češka
10. Danska
11. Estonija
12. Finska
13. Francija
14. Nemčija
15. Gruzija
16. Grčija
17. Islandija
18. Izrael
19. Italija
20. Litva
21. Latvija
22. Malta
24. Moldavija
25. Nizozemska
26. Norveška
27. Poljska
28. Portugalska
29. Rominuja
30. San Marino
31. Srbija
32. Slovenija
33. Španija
34. Švedska
35. Švica
36. Ukrajina
37. Združeno Kraljestvo

Dve državi tekmovalki, ki sta lansko leto še zastopali barve svoje zastave, sta se zaradi previsokih stroškov umaknili iz Evrovizije v Veliki Britaniji. To sta Črna gora in Severna Makedonija. Kot razlog za umik iz enega najbolj pričakovanih glasbenih spektaklov sta državi navedli vse višje stroške, ki so nastali po tem, ko so organizatorji tekmovanja izločili Rusijo.

Vsako leto namreč javni medij vsake države plača pristopnino, ki se proporcionalno porazdeli. Enega izmed višjih zneskov je plačevala tudi Rusija, ki pa je bila izločena iz tekmovanja. Luknjo v proračunu so tako morale zakrpati ostale sodelujoče države, za dve izmed njih pa je podražitev bila previsoka. Poleg višjega zneska za registracijo tudi ponudniki namestitev v Liverpoolu že navijajo cene v nebo.

Astronomski izdatek za BBC

"Odločitev smo sprejeli tako, da smo v obzir vzeli interese svojih državljanov in nenehne podražitve tako življenjskih stroškov, kakor tudi zneska za registracijo na tekmovanje," so povedali pri Makedonski radioteleviziji (MRT). O končni ceni, ki jo plačajo vse sodelujoče države, se da le ugibati, vendar strokovnjaki ocenjujejo, da bi se naj ta gibala okoli 5 milijonov evrov. Skupni izdatki britanskega BBC za izvedbo Evrovizije pa naj bi presegli 18 milijonov evrov.

"Poleg nenehnih podražitev smo imeli težave tudi z zbiranjem pokroviteljev za svoje tekmovalce, zato smo se raje odločili ta denar nameniti v druge, pomembnejše projekte," so dodali pri Črnogorskem javnem servisu RTCG.

Po Zadnjih odstopih v Liverpool tako potuje 37 držav, med njimi tudi Slovenija. 31 se jih bo pomerilo v dveh polfinalnih izborih devetega in enajstega maja 2023, v velikem finalu 14. maja pa bo nastopilo 26 držav.