Foto: AP
Foto: AP

Britanski pevec_ka Sam Smith, ki se identificira kot nebinarna oseba, se je glasbeni javnosti z debitantskim albumom predstavil_a 26. maja 2014. Album nosi naslov In the Lonely Hour, izšel je pod založbo Capitol Records.

"Bil_a sem žalosten_a, imel_a sem zlomljeno srce – o tem sem pisal_a," je glasbenik_ca dejal_a v intervjuju za Digital Spy in dodal_a, da je album "zgolj dnevnik osamljene_ga 21-letnika_ce, ki se je zaljubil_a v nekoga, ki pa ga_je ni ljubil." Pripoveduje o tem, kako je neuslišana ljubezen lahko močna in boleča. Po njegovem_nem je najbolj osebna pesem na tem albumu Good Thing.

Že na prvem studijskem albumu so skladbe, ki so hitro šle v ušesa številnih in postale uspešnice – med te spadajo tudi Money on My Mind, Stay with Me in I'm Not the Only One. Prvi dve sta s konkurenco pometli na britanskih lestvicah, vsem trem se je uspelo visoko uvrstiti na Billboardovi lestvici. Tudi drugod po svetu so se izkazale.

Nekateri glasbeni kritiki so pohvalili pevčevo_kino bogato vokalno izvedbo, a so bili ti kritični do zvoka pesmi in besedil, manjkala naj bi globina, očitali so mu_ji klišejskost.

Spet drugi pa so bili navdušeni nad raznolikimi poppesmimi, v katerih naj bi bila negotovost moškega glede ljubezni izražena bolj iskreno kot pri večini izvajalcev, obenem pa naj ne bi zašle v samopomilovanje. Vseeno je debitantski izdelek končal na več seznamih najboljših albumov leta 2014.

Čustveni prvenec je bil vseeno komercialno uspešen po vsem svetu – tudi v Avstraliji, Južni Afriki ter na Novi Zelandiji, Irskem in Švedskem je na lestvicah dosegel prvo mesto.

In the Lonely Hour, ki je bil drugi najbolje prodajani album leta 2014 v Veliki Britaniji in tretji najbolje prodajani album leta 2014 v Združenih državah Amerike, je bil na 57. podelitvi nagrad grammy nagrajen za najboljši popvokalni album. Smith je dobil_a grammyja za najboljšega novega izvajalca, Stay With Me pa je postala pesem leta. Tudi na podelitvi britov je bil_a nagrajen_a za svoj svetovni uspeh in "preboj" na glasbeno sceno.

Prvenec je sicer podrl rekord po številu zaporednih tednov, ki jih je preživel v prvi deseterici britanske lestvice albumov – 69. V Združenih državah Amerike je album In the Lonely Hour debitiral in zasedel drugo mesto na albumski lestvici Billboard 200.

Album je bil znova izdan novembra 2015 pod naslovom In the Lonely Hour (Drowning Shadows Edition), ki vsebuje 12 novih skladb, tudi priredbi pesmi How Will I Know Whitney Houston in Love Is a Losing Game Amy Winehouse.

Sestavni deli albuma In the Lonely Hour

1. Money on My Mind
2. Good Thing
3. Stay with Me
4. Leave Your Lover
5. I'm Not the Only One
6. I've Told You Now
7. Like I Can
8. Life Support
9. Not in That Way
10. Lay Me Down

Posebna izdaja
11. Restart
12. Latch (Acoustic)
13. La La La (Naughty Boy ft. Sam Smith)
14. Reminds Me of You
15. Make It to Me