Med nastopom na losangeleškem prizorišču The Forum leta 1974. Foto: AP
Med nastopom na losangeleškem prizorišču The Forum leta 1974. Foto: AP
Na turneji ga je spremljal The Band. Foto: AP
Na turneji ga je spremljal The Band. Foto: AP

Bob Dylan, čigar tretji studijski album The Times They Are A-Changin' je pred nekaj dnevi praznoval okroglih 60 let, je novembra 1973 posnel svoj štirinajsti studijski album. Planet Waves je nato izšel 17. januarja 1974 pri založbah Asylum Records v Združenih državah in Island Records v Združenem kraljestvu. Skupek enajstih pesmi, katerih skupna dolžina je dobrih 42 minut, je bil po podatkih portala Billboard kratek čas na prvem mestu istoimenske ameriške lestvice, kar je bilo za izvajalca prvič. Tudi na britanskih lestvicah se je gibal v prvi deseterici.

Ocene so bile na splošno pozitivne, kar je bil napredek v primerjavi s preteklimi mnenji kritikov – ti so bili pred tem do albumov, predvsem do desetega Self Portrait, ki ga je izdal leta 1970, in trinajstega Dylan, ki ga je izdal tri leta pozneje, neizprosni. Čeprav vseeno niso bili v celoti navdušeni nad noto ležernega "roots rocka", ki se ozira na korenine rocka v folku, bluzu in kantriju, naj bi bilo najnovejše glasbeno delo izboljšava omenjenih dveh albumov.

"Planet Waves je drugačen od preostalih Dylanovih albumov – je odkrito oseben," je zapisala Ellen Willis za The New Yorker. Največ pozornosti in pohval je sicer požela pesem Forever Young, ki jo je napisal za svoje otroke. Album vsebuje dve različici te skladbe.

V delovni različici je album, naslovnico je glasbenik ustvaril sam, nosil naslov Wedding Song, ki je sicer zadnja na seznamu pesmi, obenem pa se je glede te razvnela debata, ali je ta avtobiografska ali ne.

Prvotno naj bi bil album pozneje uradno naslovljen Ceremonies of the Horsemen – referenca na pesem Love Minus Zero/No Limit z albuma Bringing It All Back Home iz leta 1965. A ker se je ameriški tekstopisec v zadnjem trenutku odločil za spremembo naslova, je bil izid albuma preložen za dva tedna.

Pri tem projektu so ga podpirali dolgoletni sodelavci The Band, s katerimi se je po izidu podal na veliko turnejo, ki je bila sicer prva po letu 1966, ko ga je skupina spremljala še pod imenom The Hawks.

Ta je bila dokumentirana tudi na albumu v živo Before the Flood, a na njem ni nobene pesmi z albuma Planet Waves. Na koncertni turneji je sicer z novega albuma igral samo Tough Mama, Something There is About You, Forever Young in Wedding Song, sčasoma pa je postopoma tudi te odstranil z repertoarja. Na koncu je ostala le Forever Young.

V zadnjih letih naj bi z odra poleg te odmevali le še skladbi Hazel in Tough Mama.

Seznam pesmi albuma Planet Waves

1. On a Night Like This
2. Going, Going, Gone
3. Tough Mama
4. Hazel
5. Something There Is About You
6. Forever Young
7. Forever Young
8. Dirge
9. You Angel You
10. Never Say Goodbye
11. Wedding Song